Aria de utilizare a strungului de banc este larga, fiind folosit mai ales in atelierele de prelucrare de mici dimensiuni, dar si de amatorii in prelucrarea metalului prin aschiere.
Inainte de inceperea operatiunii de strunjire, strungul de banc trebuie sa aiba toate setarile efectuate pentru tipul de proces ce urmeaza sa fie realizat.
Operatiunea de strunjire simpla – strungul de banc
Pentru ca procesul de strunjire sa fie efectuat corespunzator trebuie tinut cont de unele recomandari:
– operatiunea trebuie sa fie tot timpul planificata, fiind necesare scheme si masuratori pentru strunjirea simpla
– se alege cutitul cu care se va realiza strunjirea si se stabilizeaza portcutitul strungului de banc, astfel incat sa iasa in afara lui cat mai putin posibil (cc.10 mm, si nu mai mult de 15 mm pentru un cutit drept).
– cutitul este fixat cu niste suruburi hexagonale. Se verifica ca varful cutitului sa fie orizontal cu piesa sau foarte putin sub aceasta.
– daca este nevoie se folosesc distantiere sub cutit pentru a-l ridica. Atunci cand cutitul este deasupra liniei de mijloc se propune folosirea unui alt cutit.
– atunci cand se efectueaza verificarea, se examineaza daca varful este la o inaltime corespunzatoare, se aseaza unealta aschietoare astfel incat varful sa se suprapuna cu varful de centrare al papusii mobile de pe strungul de banc. In cazul in care este necesar se folosesc pene de fixare sau se slefuieste cutitul. Cand cutitul este fixat se fixeaza si sania la o distanta considerabila de papusa mobila. Se deplaseaza cutitul de-a lungul piesei de prelucrat care este rotita cu mana pana cand cutitul atinge usor aria piesei. E mentine in aceasta pozitie prin reglarea scalei transversale pe zero.
– se deplaseaza sania tranversala pe strungul de banc, o cursa intreaga apoi se va reveni in pozitia zero si se verifica daca aceasta se suprapune.
– In cazul in care nu coincide pozitia zero se merge inapoi jumatate de rotatie si se restabilesc marcajele. Atunci cand este folosita scala ca indicator al saniei transversale si a celei superioare trebuie realizata aceasta procedura pentru aliniere. Dupa se roteste manivela pana cand se ajunge la adancimea de taiere dorita.
Pentru strunjirea grosiera cu ajutorul strungului de banc se propune sa nu se preia mai mult de 0.010’’ (0.25 mm) pe tura. In urma setarilor realizate se poate pune strungul de banc in functiune.
Inainte de punerea in functiune se va verifica:
– pozitia butonului pentru avans automat – trebuie sa fie in pozitia pentru avans manual
-Pozitia butonului de sens inainte/neutru/inapoi a surubului conducator – daca avansul automat nu trebuie selectat, butonul se pune pe neutru.
– pozitia butonului pentru reglarea vitezei – se selecteaza viteza de lucru dorita
La pornirea strungului de banc se incepe strunjirea cu ajutorul manerului pentru avans manual.
Se urmeaza strunjirea simpla cu ajutorul manerului pentru avans manual pana se ajunge la marcajul urmator, apoi se trage inapoi cutitul rotind o data sau de doua ori manivela. Se deplaseaza sania la inceputul piesei si cutitul la adancimea de taiere si se repeta operatiunea.
Un strung de banc poate fi folosit pentru procesele de strunjire simpla atat de catre utilizatorii amatori, cat si in micile ateliere de prelucrare.