Abkanturi – solutia pentru indoirea foilor metalice

Masinile pentru indoirea foii metalice tip abkanturi, nu sunt cele mai rapide masini pentru aceasta aplicatie dar, in cazul unei productii mici spre medii, acestea pot realiza fara probleme procesele de indoire.

Deorece in timpul utilizarii masinilor abkanturi operatorul nu trebuie sa sustina greutatea foii metalice de prelucrat, aceste echipamente pot fi utilizate pentru o gama larga de indoiri.

Daca sunteti in cautarea unei modalitati de indoire a foilor metalice dar fara a avea nevoie de o utilizare intensiva, atunci masinile abkanturi pot fi solutia potrivita pentru aplicatia dumneavoastra.

Abkanturi cu falci segmentate - manual si motorizat

Aveti de prelucrat foi metalice de dimensiuni mari? Materialele au suprafata pe care pot ramane urme?

Trebuie sa obtineti piese perforate? Daca se utilizeaza abkanturi pentru realizarea operatiei de indoire atunci nu aveti nici o problema!

Modul in care aceste abkanturi indoaie foaia metalica le recomanda pentru prelucrarea foilor de dimensiuni mari, pentru diferite tipuri de material, chiar si pentru materialele cu suprafete pe care pot ramane urme.

Manipularea si pozitionarea foilor metalice de dimensiuni mari nu trebuie sa fie sarcini dificile.

Masinile abkanturi pot fi dotate cu sisteme de ecartament in partea din spate pentru sustinerea greutatii pieselor. Acest lucru permite de multe ori operarea masinilor abkanturi de catre un singur operator.

Abkanturi - scala reglare unghi indoire, ecartament spate

In timpul realizarii operatiunii de indoire a foii metalice, falcile masinilor abkanturi se rotesc in jurul unui pivot, indoaie foaia metalica, apoi se rotesc in sens invers.

Ca si modalitatea de lucru, realizarea operatiunii de indoire cu ajutorul masinilor abkanturi presupune:

  • fixarea foii metalice ce urmeaza a fi indoite,
  • reglarea unghiului plierii,
  • actionarea falcilor care indoaie piesa de prelucrat,
  • revenirea acestora in pozitia initiala pentru a putea indeparta piesa prelucrata.

Deoarece distanta dintre falci si materialul ce urmeaza a fi indoit nu este foarte mare realizarea operatiunii de indoire nu afecteaza suprafata materialului.

Acest lucru este foarte important mai ales atunci cand se indoaie piese din materiale cu suprafete pe care pot ramane urme, ca de exemplu inox sau foi metalice pre-vopsite.

Masinile de indoit abkanturi nu permit ca piesa de prelucrat sa alunece sau se mute in timpul procesului de indoire, deci pot indoi fara probleme materiale perforate.

Deoarece falcile se raporteaza intotdeauna la marginea piesei de prelucrat variatiile de grosime ale materialului nu afecteaza rezultatul indoirii.

Atunci cand se utilizeaza abkanturi pentru indoirea pe lungimea totala a falcilor nu este necesar un sistem coronar pentru a compensa deflectia creata de fortele de indoire.

Masinile abkanturi sunt construite pentru a rezista fortelor de indoire fara vibratii. In plus, masinile abkanturi sunt mai inalte in partea centrala decat pe margini.

Cu toate acestea, daca falcile acestor abkanturi sunt segmentate, pentru realizarea cutiilor cu patru laterale sau indoire interna, un sistem automat sau coronar poate fi adaugat pentru indoirea materialelor cu grosimi mai mari.

Unele abkanturi sunt dotate cu sisteme CNC care afiseaza iconite cu piesele finale. In acest caz, operatorul selecteaza forma piesei finale si introduce variabilele iar masina realizeaza operatiunea de indoire.

Indoirea pieselor de dimnesiuni mici sau indoirea pieselor unice presupune un timp rapid de realizare a reglajelor masinilor abkanturi. In mod norma, masinile abkanturi utilizeaza un singur set de falci universal, ideal pentru o gama alrga de aplicatii, indiferent de unghiul de indoire, grosimea foii metalice sau tipul materialului (metalului).

Acest lucru asigura timpi scurti pentru realizarea reglajelor si recomanda masinile abkanturi pentru operatiuni de indoire a pieselor mici sau a pieselor unice.

Falcile masinilor abkanturi pot fi segmentate. Acestea sunt utilizate, in general, pentru plierea cutiilor.

Indoire cutii - abkanturi cu falci segmentate

In alegerea tipului de masini abkanturi potrivite aplicatiei dumneavoastra trebuie sa luati in calcul urmatorii parametri:

  1. Geometria – echipamentul trebuie sa aiba deschiderea maxima a falcilor, unghiul de biguire (indoire) si adancimea necesare;
  2. Structura – echipamentul trebuie sa reziste deflectiei;
  3. Rezistenta – falcile trebuie sa fie tratate termic pentru a rezista la indoirea inoxului si a altor metale dure.

Concluzia finala este ca aceste masini abkanturi pot imbunatati activitatea si creste productivitatea unui atelier de constructii metalice.

Masinile abkanturi nu vor inlocui niciodata alte masini pentru prelucrarea foii metalice, ca de exemplu presele, dar pot fi utilizate complementar cu alte tehnologii.

Un gând despre „Abkanturi – solutia pentru indoirea foilor metalice”

Comentariile sunt închise.