Care sunt parametri importanti pentru alegerea unui strung pentru lemn?
Asa cum v-am promis intr-un articol anterior, am revenit cu cateva sfaturi legate de alegerea unui strung pentru lemn.
In primul rand, in alegerea unui strung, la fel ca in alegerea oricarui utilaj, trebuie sa luam in calcul modul de exploatare al acestui echipament: ocazionala, zilnica in regim semi-profesional, intensiva.
In functie de exploatarea la care sunt supuse, pe piata de profil, oferta, in ceea ce priveste strungurile pentru lemn, este foarte generoasa diferenta dintre diferiti producatori fiind doar de constructie, de dotarea standard, de posibilitatile de adaptare ale unor accesorii optionale si de pret.
Un criteriu extrem de important in alegerea unui strung pentru lemn il are distanta dintre varfuri, distanta ce determina lungimea maxima a piesei ce poate fi prelucrata pe strungul respectiv. Totodata, in alegerea strungului potrivit, trebuie analizat si indicatorul diametrului maxim ce poate fi strunjit. In functie de cei doi parametri, mesterul in prelucrarea lemnului poate elimina inca de la inceput modelele care nu sunt potrivite activitatii lui.
Datorita ariei mari de utilizare a operatiunii de strunjire, inclusiv in domeniul productiei de mobilier, din ce in ce mai multi producatori doteaza sau permit atasarea ulterioara la strungurile pe care le produc a unor dispozitive de copiere (care au rolul de a copia o piesa existenta – matrita – si a produce o alta piesa similara cu prima).
Operatiunea de copiere joaca un rol important in reducerea timpilor de multiplicare a pieselor similare (picioare de mas, picioare de scaun, diferite coloane, balustri etc.) si din acest motiv trebuie avut in vedere in alegerea unui strung existenta sau posibilitatea anexarii ulterioare a unui dispozitiv de copiere.
Un alt criteriu in alegerea unui strung pentru lemn este turatia arborelui sau, mai exact, minimul si maximul permis si posibilitatea de selectare a vitezei intre cele doua valori. Aceasta marime este foarte importanta in masura in care nu toate esentele de lemn se comporta la fel la aceeasi viteza precum si acelasi lemn se comporta diferit la diferite tipuri de strunjire.
Tototdata, foarte importanta este disponibilitatea unei game largi de accesorii de fixare deoarece centrarea perfecta a piesei de prelucrat este esentiala pentru realizarea unei strunjiri corespunzatoare si obtinerea produsului dorit dupa realizarea acestei operatiuni.
Criteriile expuse nu sunt unicele in alegerea unui strung pentru lemn dar pot fi privite ca niste recomandari cu privire la modul in care trebuie ales strungul potrivit pentru realizarea aplicatiilor necesare.