Informații și comenzi: 0371-780.800 | office@masiniunelte.ro

Echipamente pentru aer comprimat

Compresoarele sunt echipamente termice folosite pentru cresterea presiunii gazelelor inchise in recipiente, prin diminuarea volumului sau. Compresorul micsoreaza, comprima aerul de la presiunea incipienta pana la presiunea de respingere. Cele mai importante note-distinctive ale compresoarelor cu piston sunt presiunea de respingere si debitul.

Legatura dintre presiunea din final si presiunea incipienta pentru gazul comprimat poarta numele de comprimare. In situatia in care raportul are valoare mai mica de 3, atunci termenul de compresor nu este folosit, ci este folosit cel de suflanta.

Atunci cand este comprimat gazul, compresoarele functioneaza respectand un grup termodinamic ranversat, utilizand lucrul mecanic.

Compresorul este o masina generatoare antrenata de motorul electric, motor care transforma energia chimica a combustibilului prin intermediul energiei termice de ardere in interiorul motorului, in energie mecanica, sau turbina cu gaze, prin cuplaj in mod direct sau prin intermediul transmisiei mecanice, motorul generand energia mecanica indispensabila pentru functionare.

Compresoarele cu piston

Compresorul cu piston este recomandat pentru debit mic si presiune mare. Rapoartele de comprimare pentru cilindrii pot varia in intervalul 3,5 respectiv 6. Rapoartele de comprimare totale fiind realizate prin intermediul comprimarii progressive in mai multe etape.

Compresorul cu piston de capacitate mica se construieste cu ajutorul a unui sau a mai multor cilindrii verticali in linie dreapta sau in forma V. Pe de altă parte compresoarele mari, industriale sunt construite cu ajutorul mai multor cilindrii pozitionati orizontal.

Compresoarele cu surub

Compresorul cu surub sau spiralat este tipul de compresor de gaz, care foloseste mecanisme cursa rotativa. Aceste compresoare de regula sunt utilizate in locul compresoarelor cu piston, atunci cand este necesar un volum mare de aer de presiune inalta, in cele doua situatii, fie pentru aplicatiile industriale, fie pentru uneltele preumatice de puteri mari, precum ciocanele de abataj.

Compresoarele cu surub sunt formate cu ajutorul rotoarelor in numar de doua. Unul dintre rotoare este cu dinti avand forma convexa, iar ce de-al doilea cu dinti avand forma concava.  Pe parcursul juxtapunerii, rotoarele se intrica si formeaza o directie permanenta de angrenare incepand cu partea de aspiratie pana la partea de respingere. Distanta dintre dinti la rotoare devine din ce in ce mai mica de la partea de aspiratie la partea de respingere, realizandu-se astfel fenomenul de comprimare a gazului.

Rotoarele sunt actionate fie in mod direct, fie cu ajutorul rotilor dintate. Compresorul cu surub fara injectie de ulei poate fi folosit pentru comprimarea de 3,5 – 4, iar compresorul cu surub cu injectie de ulei poate sa realizeze comprimarea de 10-15, pana la maxim 20, folosind o singura treapta.

Compresorul cu surub este folosit in variate domenii, precum statiile de extractie de petrol si gaze naturale, aplicatiile industriale, domeniul petrochimic, punctele off-shore, pomparea de gaze in conducte sau recipiente de stocare, in sistemul de alimentare cu gaze a turbinelor de gaz, si altele.

 

Read moreShow less

Menu

Suna-ne