Informații și comenzi: 0371-780.800 | office@masiniunelte.ro

Fierastraie cu banda

In gama noastra de fierastraie cu banda avem la vanzare doua tipuri de produse: banzic orizontal cunoscut si sub denumirea de gater pentru debitat busteni si fierastraie cu banda (panglica) vertical.

Acest banzic vertical este disponibil la vanzare in diferite variante de putere si pret. Prin intermediul nostru aveti la dispozitie mai multe modele de gatere orizontale la preturi foarte bune.

Unul dintre cele mai intalnite utilaje pentru debitarea lemnului poarta numele de fierastrau cu banda de tip bazic. In vederea evitarii oricaror probleme de exploatare, punerea in functiune trebuie realizata intr-un mod corect. Veti regasi in continuare regulile pentru o realizare corecta a montarii si instalarii.

Montarea si instalarea

Prima etapa este reprezentata de plasarea mesei unde va fi folosit fierastraul vertical. Datorita greutatii mari a acesteia se recomanda ca fixarea sa nu fie realizata doar de o persoana. Vom realiza urmatorii pasi pentru aceasta etapa:

- dupa despachetarea din ambalajul cu care a venit masa se va da drumul la piulita plasata intre fus si masa;

- in centrul acestui fus este prezenta o gaura prin care se va insera boltul;

- dupa coborarea fusului masa va fi stransa cu piulita si saiba corespunzatoare;

- este nevoie de reglarea mesei pentru ca panza sa treaca prin mijlocul canalului mesei;

Setari si reglaje

Pentru aceasta reglare a mesei, care este pasul urmator in cadrul instalarii unui fierastrau vertical, se vor face urmatoarele setari:

- prima data se vor slabi suruburile din partea de jos a mesei;

- apoi pozitionam masa astfel ca in centrul canalului mesei sa fie plasata panza;

Masa poate fi ajustata pentru aceste fierastraie verticale:

- se poate regla masa pana la un unghi de 45 de grade, fusul prezinta un surub care trebuie slabit;

- dupa slabire se poate regla masa, insa trebuie sa realizeze cu panza un unghi de 90 de grade;

- trebuie verificat ca intre panza si masa sa fie exact 90 de grade.

In continuare trebuie realizata fixarea fierastraului in vederea unei stabilitati necesare pentru un lucru in siguranta. El se poate prinde prin intermediul unor suruburi de podea, de un banc sau o masa de lucru.

In timpul folosirii fierastraului vertical se aduna rumegus si praf, care trebuie inlaturat in cazul in care acesta se foloseste in mediu inchis. Pentru acest lucru se vor folosi exhaustoare dedicate. Aceste reziduri rezultate in urma debitarii lemnului nu sunt numai periculoase pentru operatori dar prezinta un risc crescut de incendiu.

O operatie uzuala in timpul utilizarii este reglarea si inlocuirea panzelor. Un fierastrau cu banda vine dotat standard cu o panza pentru taiere. Operatiunea de inlocuire a acesteia incepe cu slabirea surubului de pe masa, care apoi este indepartat, apoi se actioneaza o manivela de pe roata din partea de sus care duce la detensionarea panzei. Se inlocuieste cu alta panza si se urmeaza procesul invers pentru a o tensiona. Reglarea panzei trebuie facuta astfel incat sa fie centrata pe volante pentru a nu risca sa sara. Putem actiona manual volanta din partea de sus pentru a ne ajuta la reglare.

Ghidajul benzii

Este operatiune prin care obtinem o debitare corecta. Pentru aceasta, rulmentii prezenti la volanta din partea de sus se vor seta la o distanta de panza de doi milimetri. In cazul celorlalti rulmenti se va realiza doar curatarea acestora. Distanta fata de panza a rulmentilor este necesara pentru a evita atingerea care poate duce la uzura si chiar distrugerea acestora.

Setarea inaltimii de taiere

In cadrul unui fierastrau vertical este necesara setarea ghidajului panzei cat de mult se poate aproape de material. In vederea acestui lucru vom slabi un surub dintr-un lateral al partii de sus care permite sa setam panza la distanta necesara. Fierastraul vertical prezinta o mobilitate ridicata, putand fi  realizat pe un suport mobil dar si putand fi conectat la un banc de lucru.

Un alt tip de fierastraie cu panza panglica poarta numele de gater. Aceste utilaje au in dotare un sistem ce permite alimentarea si ghidarea pentru debitarea bustenilor sau taierea grinzilor. Pentru o durata mare de exploatare si pastrarea caracteristicilor pentru debitat busteni se va realiza mentenanta regulata a acestor utilaje.

Principiile care stau la baza reusitei se aplica atat in cazul productiei in serie, cat si in cazul atelierelor mici sau mari de prelucrare a lemnului, iar fierastraul cu banda este unul dintre echipamentele necesare in acest proces.

Utilizarea fierastraului cu banda variaza de la debitarea bruta la debitarea fina prin reglarea inaltimii de taiere. Este necesara o intretinere periodica a fierastraielor cu banda, pentru o functionare corespunzatoare a acestora. 

Gama de fierastraie verticale de tip banzic si orizontale tip gater prezinta un foarte bun raport pret calitate, putand fi achizitionate din magazinul nostru online.

Read moreShow less

Menu

Suna-ne