Setarile si reglajele pentru ferastraie panglica
Ferastraiele cu panglica sunt utilizate in industria de prelucrare secundara a lemnului, pentru debitarea precisa, in linie dreapta, dar si pentru taierea obiectelor curbate sau cu forme neregulate.
Pentru ca procesul sa fie unul reusit, panza panglicii trebuie sa fie pozitionata si intinsa corect.
Panza panglica – pozitionarea
Ferastraul este echipat cu o panza panglica care are rolul de a taia prin rulajul pe doua volante. Obiectul de prelucrat este pozitionat pe o masa, echipata cu o fanta pe unde este trecuta panza si un loc decupat in sectorul central. In momentul in care panza panglica nu are rulajul prin partea centrala a fantei, deplasarea acesteia va fi corectata prin reglarea unghiului volantei superioare.
Reglarea se realizeaza slabindu-se dispozitivul de urmarire a traseului panzei si se va roti volanta fara sa se atinga panza. Reglarea volantei se face pana cand panza va rula corespunzator, prin partea centrala a fantei din masa. Apoi se stabilizeaza sistemul de urmarire a traseului panzei si se vor inchide usile.
Intinderea panzei panglica
Pentru ca procesul de tensionare sa fie unul reusit, panza panglica a ferastraielor panglica trebuie sa fie tensionate corespunzator. Cu cat panza este mai intinsa, cu atat ea va fi mai rigida si va scadea tendinta ei de a schimba traseul de la taietura, dar atunci cand tensiunea este prea mare va duce la uzura sau chiar la fracturarea panzei.
Este necesara ca tensiunea sa fie maxima, atunci cand panza panglica se utilizeaza la taierea unor obiecte din lemn de esenta tare. Atunci cand se doreste schimbarea tensiunii panzei se va ridica pana la treapta superioara a panzei ghidajul, printr-un sistem de tensionare. Ferastraul cu panglica este dotat cu un sistem de afisare a tensiunii panzei, care are rolul de a afisa corect reglarile raportate la latimea panzei.
La finalizarea procesului de tensionare a panzei panglica, se va regla ghidajul superior al panzei si va putea fi utilizat utilajul.