Debitarea este operatiunea tehnologica care se caracterizeaza prin desprinderea totala sau partiala a unei parti dintr-un material, in scopul prelucrarii acestuia.
Sunt trei procedee de debitare:
– debitare mecanica
– debitare termica
– debitare prin electroerodare
Debitarea mecanica – este procedeul care se realizeaza prin mijloace mecanice: fie prin forfecare, prin aschiere sau daltuire. Debitarea prin forfecare – se realizeaza cu ajutorul foarfecelor, clestilor si stantelor. Debitarea prin aschiere – este facuta cu ajutorul ferastraielor, echipamentelor si cu piese abrazive. Daltuirea se realizeaza cu ajutorul unei dalti.
Debitarea termica – este utilizata in prelucrarea pieselor metalice de mari dimensiuni.
Se realizeaza cu:
– flacara cu gaz in curent de oxigen
– cu arc electric si jet de oxigen
– cu jet de plasma
– cu laser
Debitare prin electroerodare – se utilizeaza in cazul metalelor greu de debitat prin alte metale si se bazeaza pe efectul combinat termic si electrochimic.
Scule si echipamente utilizate la debitarea metalelor
La debitarea metalelor se utilizeaza urmatoarele echipamente:
– ghilotinele(foarfecele)
– clestii
– ferastraiele
– masini de debitat cu discuri abrazive
– daltile
a)Ghilotinele dupa modeul de actionare pot fi:
– manuale;
– mecanice
b) Clestii sunt utilizati la debitarea manuala a sarmelor si a benzilor metalice subtiri.
c) Ferastraiele pot fi manuale sau mecanice, iar unealta taietoare este prevazuta cu dinti care constituie taisuri ordonate.
d) Masinile de debitat cu discuri abrazive – au o constructie asemanatoare cu ferastraiele circulare, unealta taietoare este un disc abraziv cu grosimea de 1-3 mm si diametrul pana la 400 mm. Sunt utilizate la debitarea pieselor cu duritate mare.
e) Daltile sunt unelte care au taisul in forma de pana. Sunt doua tipuri de dalti: dalti late – folosite la retezare; dalti in cruce – folosite la debitarea canalelor.