Slefuirea – Etapele utilizarii masinilor de slefuit cu banda

Slefuirea este o operatiune  facuta cu scopul de a obtine suprafete netede si fine.  In functie de materialele pe care le folosim pentru slefuire, intalnim mai multe modele de slefuitoare. Cea mai uzuala este masina de slefuit cu banda, care are multiple avantaje pentru profesionistii care o utilizeaza. Este necesar pentru a realiza o operatiune de slefuire corecta si in conditii de siguranta sa se respecte cateva etape simple si eficiente.

slefuirea - masina-de-slefuit-cu-banda-bernardo-

Prima etapa consta  instalarea benzii abrazive, fiind important sa va asigurati ca echipamentul este oprit si deconectat de la sursa de alimentare cu energie electrica.  Banda se va instala pe role, dupa ce veti tensiona levierul la maxim, pana cand acesta va fi adus in pozitia initiala. Nu uitati ca directia sagetii de pe dosul benzii este aceeasi cu cea care apare pe unealta.

Dupa instalarea benzii, porniti echipamentul si verificati pozitia curelei. Daca marginea curelei este mai mare decat marginea placii de otel sau este mai retrasa cu mai mult de 8 cm de margine, ajustati si pozitionati cureaua cu un surub de reglaj.

Urmatoarea etapa consta in fixarea sacului pe duza de evacuare, care are o forma conica. Cand fixati sacul pe duza de evacuare se recomanda verificarea pentru a evita desprinderea in timpul operatiunii. Pentru a avea un proces de slefuire optim este bine sa goliti sacul inainte de inceperea procesului.

Inainte de conectarea masinii de slefuit cu banda si pornirea acesteia, se recomanda sa se verifice ca intrerupatorul sa functioneze corespunzatoare a intrerupatorului. Este neindicat ca echipamentul sa atinga suprafata de lucru, pentru a nu avea parte de o slefuire defectuoasa sau de o banda abraziva deteriorata.

Se apasa tragaciul pentru a porni echipamentul si se va elibera pentru a o opri. Pentru a incepe operatiunea de slefuire se va apasa tragaciul si la finalizarea operatiunii se va apasa butonul de blocare.

Pentru o operatiune de slefuire corecta si in siguranta, se va tine masina de slefuit cu banda cu amandoua mainile, se va pune contactul si se asteapta pana cand echipamentul atinge viteza maxima.

Se va aseza masina pe suprafata de slefuit si se va misca inainte si inapoi in mod uniform, fara a o forta. Daca fortati, masina se poate bloca  sau se poate supraincalzi motorul. Se va continua procesul pana cand suprafata este slefuita si ati obtinut rezultatul dorit.