Ferastraiele circulare pentru prelucrarea lemnului

Ferastraiele circulare sunt echipamente construite pentru debitarea lemnului si derivatele sale, placi aglomerate, scanduri, furnir, etc. Aceste utilaje sunt destinate prelucrarii rapide si precise cu taieturi drepte, fiind masini-unelte usor de utilizat atunci cand se tine cont de cateva reguli elementare.

ferastraiele circulare
Tehnici pentru debitarea corecta a lemnului:
– elementul de protectie trebuie sa fie mobil pentru a nu deranja in timpul debitarii.
– setati adancimea de taiere inainte de a incepe debitarea.
– cutitul divizor va impiedica linia taieturii sa se stranga in timpul debitarii. Acesta trebuie sa fie curat si bine aliniat pe lama.
– cand piesa din lemn este bine pozitionata, asezati varful ferastraului pe marginea lemnului si porniti-l incepand sa inaintati cu ferastraul.
– se recomanda utilizarea ferastraului circular cu ambele maini, tinut bine de cele doua manere ale sale, cu talpa asezata orizontal pe suprafata de taiat.
– pentru o debitare precisa urmati traseul de taiere cu crestatura practicata pe talpa.
– pentru efectuarea unei taieri de lungime scurta, paralela cu marginea materialului, utilizati ghidajul de taiere paralela.
– obtinerea unei debitari drepte se realizeaza fixand o rigla si folosind-o drept ghidaj pentru talpa ferastraului.
– dupa ce s-a terminat debitarea nu opriti echipamentul de la intrerupator decat dupa ce lama a iesit din material, cand protectia a acoperit lama.
– ajustati inclinatia talpii pentru executarea unei taieturi oblice. Surubul trebuie strans bine pentru a nu se desface in timpul debitarii.
– aceste echipamente permit si efectuarea de incizii, prin realizarea unor taieturi paralele suprapuse, adancimea de taiere trebuie ajustata in functie de adancimea crestaturii.
– pentru inlocuirea lamei, trebuie sa folositi cheia de service, blocand dintii lamei pe o bucata de lemn.

Extinderea pietei de profil a dus cu timpul la cresterea productiei de ferastraie pentru lemn, aceste echipamente avand mai multe functii si fiind prevazute cu mai multe accesorii.