Modelele de ferastraie circulare de formatizat sunt reprezentate de ferastraiele cu masa dotate cu sisteme de sanie culisanta (masa mobila) si cu sistem de pre-taiere (unitate incizoare) pentru modelele pentru prelucrarea semifabricatelor din lemn (PAL, PFL, MDF etc.).
Utilizarea in conditii de siguranta a modelelor de ferastraie circulare de formatizat presupune respectarea regulilor general valabile pentru utilizarea echipamentelor electrice, precum si a unui set de reguli specifice.
Reguli de siguranta specifice modelelor de ferastraie circulare de formatizat
Utilizarea in conditii de siguranta a modelelor de ferastraie circulare de formatizat presupune cunoasterea si respectarea urmatoarelor reguli si recomandari specifice:
- Utilizarea corecta a tuturor accesoriilor echipamentului si intretinerea corecta a acestuia (curatarea si ungerea partilor componente) asigura siguranta in lucru. Se recomanda ca modelele de ferastraie circulare de formatizat sa fie utilizate intotdeauna cu toate dispozitivele de siguranta montate corespunzator.
- La fel ca in cazul utilizarii altor tipuri de ferastraie circulare si in utilizarea modelelor de ferastraie circulare de formatizat poate aparea fenomenul de recul. Acest fenomen apare atunci cand materialul este aruncat cu viteza mare spre operator. Nu se recomanda sa se utilizeze ferastraul pana cand nu se intelege reculul masinii.
- Piesa de prelucrat trebuie sa fie pozitionata stabil pe masa si sa fie fixata pe una dintre paralele sau pe masa mobila inaintea debitarii.
- Se recomanda utilizarea parghiei pentru impingerea materialului atunci cand panza se apropie de marginea materialului.
- Se recomanda ca operatorul sa nu stea in linie dreapta cu panza circulara atunci cand utilizeaza ferastraie circulare de formatizat.
- Mainile nu trebuie sa fie niciodata pozitionate deasupra panzei circulare sau langa aceasta in timpul functionarii ferastraului deoarece, in cazul aparitiei reculului ele vor fi aruncate sub panza taietoare.
- Se recomanda utilizarea mitrei paralele pentru debitarea pieselor de dimensiuni mari.
- Se recomanda ca atunci cand panza circulara se blocheaza, sa se opreasca ferastraul inainte de a o debloca.
- Se recomanda o atentie sporita in utilizarea modelelor de ferastraie circulare de formatizat, precum si evitarea pozitiilor de lucru ciudate care la alunecarea materialului pot aduce mainile operatorului in fata panzei circulare.
- Panza circulara trebuie sa fie ajustata corespunzator la grosimea materialului ce trebuie sa fie prelucrat.
- Se recomanda sa nu se utilizeze panze circulare neascutite sau care prezinta defecte.
Nici o lista cu recomandari nu poate fi completa deoarece conditiile de lucru difera de la atelier la atelier si in functie de modelele de ferastraie circulare de formatizat utilizate.
Siguranta operatorului si a persoanelor din jur trebuie sa aiba prioritate, motiv pentru care se recomanda o atentie sporita si cunoasterea masinii inainte de a putea fi operata.
Nerespectarea acestor recomandari poate conduce la aparitia riscului de accidentare.
Statisticile arata ca majoritatea accidentelor in cazul utilizatorilor de ferastraie circulare de formatizat sunt favorizate de recul. Reculul se defineste ca fenomenul de aruncare cu viteza a unei bucati de material dinspre panza catre operator. In aceste cazuri, de obicei, mainile operatorului sunt trase spre panza taietoare.
Prevenirea reculului in cazul modelelor de ferastraie circulare de formatizat
Daca piesa de lucru nu este aliniata cu panza circulara exista riscul aparitiei fenomenului de recul. Se recomanda utilizarea paralelei pentru sprijinirea panzei atunci cand se debiteaza.
Capacul protector al panzei trebuie sa fie aliniat cu panza circulara, in caz contrar aceasta se poate bloca favorizand aparitia fenomenului de recul.
Mesele trebuie sa fie paralele cu panza circulara altfel riscul aparitiei fenomenului de recul este
Atunci cand se debiteaza piese de dimensiuni mari cu ajutorul modelelor de ferastraie circulare de formatizat se recomanda taierea acestora pana la jumatate si intoarcerea pentru debitarea din partea opusa pentru a reduce riscul aparitiei reculului.
Pentru evitarea accidentarii ca urmare a reculului in cazul utilizarii de ferastraie circulare de formatizat se recomanda ca:
- Operatorul sa fie pozitionat intr-o parte a panzei in timpul taierii deoarece, daca apare fenomenul de recul, piesa este aruncata pe directia panzei circulare.
- Operatrorul sa utilizeze intotdeauna ochelari de protectie sau o masca pentru fata deoarece in cazul aparitiei reculului cele mai expuse zone ale corpului sunt ochii, respectiv fata.
- Operatorul sa nu tina niciodata mainile in fata panzei taietoare deoarece in cazul aparitiei fenomenului de recul mainile vor fi trase spre panza circulara.
- Operatorul sa utilizeze parghia de impingere pentru piesele de dimensiuni mici. In cazul aparitiei reculului socul va fi preluat de catre aceasta parghie si nu de catre mainile operatorului.
Spatiul necesar utilizarii de ferastraie circulare de formatizat
Spatiul necesar utilizarii de ferastraie circulare de formatizat este reprezentat de spatiul delimitat de celelalte masinii in care acestea pot fi operate fara vreo limitare in conditii de siguranta.
Atunci cand se estimeaza spatiul de lucru necesar modelelor de ferastraie circulare de formatizat trebuie avut in vedere spatiul necesar depozitarii materialului ce urmeaza a fi debitat, precum si spatiul necesar materialului debitat.
Totodata trebuie avut in vedere ca spatiul sa fie suficient pentru functionarea tuturor utilajelor in conditii de siguranta.
Speram ca recomandarile prezentate va sunt de folos pentru exploatarea in conditii de siguranta a modelelor de ferastraie circulare de formatizat pe care le exploatati.