Strungul pentru metal si operatiunea de filetare

Cum pot realiza operatiuni de filetare cu ajutorul strungului pentru metal?

Pentru realizarea operatiunilor de filetare aveti nevoie de un strung pentru metal.

In ceea ce priveste utilizarea unui strung pentru metal, odata ce ați invatat sa realizati filete (operatiuni de filetare), restul vine de la sine.

Desi nu pare foarte simplu, operatiunea de filetare este usor de realizat dupa ce ai invatat cu trebuie realizata. Invatarea dupa o carte nu este insa de multe ori cea mai buna solutie. Pentru a veni in ajutorul celor care doresc sa invete sa realizeze operatiuni de filetare va voi prezenta modul in care aceasta se realizeaza efectiv.

Primul pas in realizarea filetarii este de a fixa o bucata de metal rotund in universalul strungului.

Se presupune ca aveti un strung modern cu un set de roti de schimb, cunoasteti toate partile componente ale acestuia, stiti cum sa centrati piesa cu exactitate sau aveti un universal cu 3 bacuri foarte bun.

Pentru realizarea exemplului se alege realizarea unui filet de 28TPI.

ATENTIE! Toate schimbarile se realizeaza cu strungul deconectat de la reteaua de alimentare cu energie electrica.

Strungul este dotat cu o diagrama ca cea de mai jos in care sunt prezentate configuratiile rotilor dintate pentru diferite filete.

POZA 1

Strungul dumneavoastra poate arata diferit dar principiul de functionare este acelasi. Uitandu-va cu atentie la graficul respectiv veti observa ca pentru realizarea filetului de 28 TPI cele doua manere de pe strung trebuie setate in pozitia B, respectiv 7.

Urmatorul pas presupune actionarea axului conducator al strungului (avansului pentru filetare).

POZA 2

Trebuie verificat ca dispozitivul de filetare (comparatorul de filete) sa actioneze surubul conducator.

POZA 3

De obicei, se apasa partea inferioara a comparatorului de filete si acesta pivoteaza.

Urmatorul pas este selectarea vitezei alegandu-se de obicei, viteze cat mai reduse (intre 60 si 90 RPM). Modelele de strunguri sunt diferite dar in partea frontala ar trebui sa fie dotate cu doua butoane pentru reglarea vitezei.

Atunci cand deveniti cunoscatori in realizarea operatiunii de filetare puteti utiliza si viteze mai mari, pana in 200 RPM.

Se regleaza papusa mobila la 29.5 grade.

POZA 4

In acest moment se monteaza cutitul la 60o pentru filetare exterioara.

POZA 6

Pentru realizarea operatiunii de filetare pot fi utilizate inclusiv cutite HSS daca sunt bine ascutite. Ideale pentru aceasta operatiune sunt cutitele cu carbura.

POZA 5

Trebuie sa verificam cu ajutorul unei ecartament alinierea corespunzatoare a cutitului cu piesa de prelucrat.

 

POZA 7

Acest lucru se realizeaza destul de simplu. Se plaseaza cutitul perfect in slotul V asigurandu-va astfel ca veti exact 90o intre cutit si piesa de prelucrat.

In acest moment veti realiza prima filetare. Se procedeaza la actionarea pinolei pana cand aceasta ajunge in contact cu piesa de lucru, in acest moment se scaleaza indicatorul saniei transversale la zero. Procedati in mod similar pentru pinola. In acest moment atat sania transversala, cat si sania longitudinala sunt setate la zero. Mutati sania inspre dreapta piesei de prelucrat si utilizand ansamblul pinolei reglati la 0.010 (prima adancime de taiere). POZA 8In acest moment strungul este setat sa fileteze 28 filete pe inch la viteza cea mai mica, pinola este reglata la 29.5o si cutitul este setat perpendicular pe piesa de prelucrat. De asemenea, indicatoarele au fost scalate la punctul zero aferent piesei de prelucrat.

POZA 9

 

Strungul este dotat cu o parghie ce actioneaza piulita pentru avans.

Actionati aceasta parghie pentru a actiona filetarea spre inainte de-a lungul axei x. Piesa va fi filetata pana intrerupeti avansul. Dupa ce veti opri avansul veti dori sa-l activati in acelasi loc de fiecare data. In acest moment este utilizat comparatorul de filete.

POZA 11

Verificati ca universalul si piesa de prelucrat sa se roteasca fara obstacole si avansul automat pentru filetare este decuplat. In acest moment axul se roteste cu o viteza foarte mica. Uitati-va la comparatorul de filete, trebuie sa se roteasca incet.

Puteti observa ca numerele urca si apoi coboara repetitiv. Acesta trebuie aliniat in  timpul rotirii. Pentru aceasta se opreste strungul. Mutati sania departe de piesa pentru a avea spatiu. Porniti strungul si activati avansul in directia fiecarui numar marcat pe comparator pe masura ce acesta se aliniaza cu indicatorul din partea superioara. Veti simti cand acesta se cupleaza corect. Activati avansul intotdeauna exact inainte ca numarul sa atinga partea superioara si veti simti punctul potrivit.

Cateva sfaturi utile in realizarea operatiunii de filetare:

–                     Activati avansul utilizand comparatorul de filetare.

–                     Dezactivati rapid avansul atunci cand cutitul ajunge la capatul filetului.

–                     Veti duce manual sania pinolei in punctul de start.

–                     Veti reseta masa transversala la zero.

Veti duce asamblul saniei in punctul dorit si veti repeta procesul deoarece de cele mai multe ori filetul nu poate fi realizat printr-o singura trecere. Nu se recomanda taierea a mai mult de 0.010. Realizarea unui filet presupune taierea repetitiva a unor fasii subtiri. Cum veti sti ca adancime taiata este suficienta? Pentru aceasta pot fi elaborate calcule sau verificate tabele deja existente cu valori dar pentru un test rapid incercati sa infiletati piesa prelucrata in matrita mama si atunci veti putea observa.

Pentru realizarea filetului 28 TPI s-a utilizat un calculator online pentru adancime ce a oferit o valoare de 0.0225. Aceasta a fost taiata astfel:

–                     o taiere de 0.010;

–                     o taiere de 0.005;

–                     o taiere de 0.004;

–                     o taiere de 0.002;

–                     o taiere de 0.001;

–                     3 taieri de curatare fara a adanci filetul.

Exista numeroase teorii in ceea ce priveste operatiunea de filetare, unii afirma ca trebuie realizata la viteza cea mai mica posibil, altii la viteza cea mai mare care poate fi controlata. Toate lumea afirma ca este important sa se utilizeze agenti de racire dar practic pot fi realizate filete perfecte si fara (adesea utilizarea lubrifiantilor poate conduce la aparitia fumului sau reducerea vizibilitatii). Indiferent de sfaturile primite, in timp va veti dezvolta propriul stil in a realiza filete.

Esential in realizarea filetelor este comparatorul de filete.

POZA 11

Ca si regula generala, atunbci cand se fileteaza un numar par de filete (8, 16, 24 sau 28 TPI) se poate alege taierea la orice numar, adica atunci cand se actioneaza piulita de avans nu conteaza ce numar se selecteaza atat timp cat se selecteaza un numar. In cazul filetelor cu numar impar de filete situatia este total diferita trebuind sa elegeti acelasi numar de fiecare data.

Utilizarea unui agent de racire poate fi recomandata atunci cand se fileteaza o teava subtire. In cazul filetarii unei tevi se recomanda sa se lucreze astfel, activati piulita de avans la un numar, cutitul se va deplasa de-a lungul mesei si va realiza o linie fina (strungul era reglat pentru o taiere de 0.010).

POZA 12

Dezactivati imediat piulita de avans atunci cand ati ajuns la capatul filetulu. Retrageti sania transversala ½ de rotatie. Mutati carutul inapoi in pucntul de start. Aduceti sania transversala in punctul zero.

POZA 13

Cresteti adancimea pinolei cu 0.005 si realizati inca o taiere. Cu fiecare taiere veti putea observa formarea unui filet.

 

Repetati operatiunea descrisa mai sus, optand pentru urmatoarele taieri:

–                     o taiere de 0.010;

–                     o taiere de 0.005;

–                     o taiere de 0.004;

–                     o taiere de 0.002;

–                     o taiere de 0.001;

–                     3 taieri de curatare fara a adanci filetul.

POZA 14

Astfel ca dupa 8 treceri trebuie sa se obtina un filet de 28 TPI.

 

 

 

 

Se recomanda ca dupa finalizarea filetului acesta POZA 15sa fie curatat cu o perie de sarma la o viteza de 500 RPM. Aceasta operatiune are rolul de a indeparta particulele de span de pe filet.

 

 

POZA 16Urmatorul pas consta in slefuirea cu finete a capului filetului cu o pila pentru a indeparta spanul.

 

Se mai obisnuieste sa se slefuiasca foarte fin partea de inceput a filetului pentru a intra mai usor intr-o piulita.

POZA 17

In ceea ce priveste operatiunea de filetare exista suficienta literatura de specialitate ce poate fi consultata precum si numeroase recomandari ale specialistilor in domeniu dar speram ca sfaturile din acest articol sunt folositoare pentru incepatorii in arta strungariei.