Mortezarea lemnului intre stiinta si arta


Mortezarea lemnului presupune utilizarea unor dispozitive sau masini de mortezat ce sunt foarte utile in atelierele de tamplarie pentru realizarea diferitelor aplicatii, precum gaurire pentru broaste, gaurire pentru balamale, realizarea diferitelor imbinari.

In functie de tipul aplicatiei si masinii utilizate, adevaratii artisti in mortezarea lemnului utilizeaza, de multe ori, diferite „artificii” bazate mortezape practica indelungata. Pentru a veni in ajutorul novicilor in arta prelucrarii lemnului, am incercat sa impartasim din experienta unora dintre ei:

  • In primul rand, nu este obligatoriu sa se utilizeze o dalta care are fix latimea mortezei, fiind preferabil ca dalta sa fie cu 1-2 mm mai ingusta deoarece, daca ,de exemplu, se doreste obtinerea unei morteze de 10 mm realizata cu o dalta lata de 10 mm asezata longitudinal pe fibra lemnului, careia ulterior i se slefuiesc marginile, se va obtine o morteza de cel putin 11 mm. In plus, daca se doreste realizarea unei morteze cu ajutorul unei dalti late care sa aiba exact marimea mortezei, dalta trebuie asezata perfect intre limitele marcate pe piesa de lemn.
  • In al doilea rand, daca se prelucreaza lemn moale (nu neaparat de esenta moale) practicienii nu recomanda neaparat dalti spaciale, deoarece in unele tipuri de lemn (brad, tei, plop, pin) pot fi utilizate daltile normale. In cazul in care se doreste insa mortezarea lemnului de esenta tare (stejar, fag) se recomanda utilizarea unor dalti mai solide.
  • Dacă morteza trebuie strapunsa, bazele tamplariei recomanda taierea a jumatate de morteza pe o parte, dupa care se intoarce piesa si se taie cealalta jumatate pe partea opusa. Problemele intalnite cel mai des in acest caz sunt legate de indepartatul aschiilor din morteza. Tendinta de a utiliza o dalta pe post de parghie pentru a indeparta aschiile poate fi utila dar se pot strica marginile. Aceasta problema poate fi rezolvata prin mortezarea pe partea ce va fi ascunsa de umerii cepului pana aproape se strapunge piesa iar aschiile sunt indepartate in modul descris mai sus, apoi se intoarce piesa cand mai sunt doar cativa milimetri de gaurit si se mortezeaza pe partea opusa. Astfel aschiile sunt eliminate iar marginile vizibile ale mortezei raman curate.
  • Atunci cand se realizeaza morteze pentru cepuri interblocate, se recomanda inceperea cu morteza mai mica si se lucreaza gradual.

In speranta ca aceste sfaturi practice va sunt utile pentru mortezarea lemnului, va promitem sa revenim cu informatii suplimentare in ceea ce priveste aplicatiile de mortezare atat de necesare si de des realizate in atelierele de tamplarie de pretutindeni.