Sfaturi pentru alegerea unei masini pentru slefuit

De ce este important cum alegem modelele de masini pentru slefuit lemn?

In industria de prelucrare a lemnului, o operatiune importanta in obtinerea unei piese finale de calitate o reprezinta operatiunea de slefuire.

In majoritatea cazurilor, daca se discuta despre masini pentru slefuit lemn se discuta despre consumabilele pe care acestea le utilizeaza pentru aceste operatiuni, benzi sau paduri abrazive. Utilizarea unei benzi sau pad abrazive pe modelele de masini pentru slefuit poate avea de multe ori ca rezultat o slefuire neregulata, chiar daca se utilizeaza o masina de slefuit. Cu toate acestea, este posibil ca, chiar si in cazul utilizarii unei masini de slefuit, daca nu se tine cont de unele aspecte importante (tipul dorit de slefuire, tipul de lemn slefuit, tipul masinii utilizate, daca este cazul) sa rezulte o slefuire neregulata. Fiecare operatiune de slefuire trebuie sa fie tratata separat, in functie de variabilele descrise. banda abraziva

In cazul in care lemnul ce urmeaza a fi slefuit este de esenta moale, se recomanda utilizarea unui abraziv cu granulatie fina.

Pentru realizarea lucrarilor ce necesita o finete ridicata sunt utilizate,de obicei, masini pentru slefuit cu piatra abraziva. Acestea sunt recomandate, in special, pentru polizor-pentru-slefuit-bernardo-model-ps-200-sslefuirea pieselor din lemn de esenta
tare. Masinile de slefuit dotate cu piatra de polizor, pad abraziv, perie de sarma, perie de polisat sunt ideale pentru slefuirea eficienta a suprafetelor mici cu diferite forme in relief.

In cazul unei slefuiri manuale, se evita utilizarea benzii abrazive direct cu mana deoarece slefuirea poate fi neregulata datorita presiunii diferite exercitate de degete. In acest caz, se recomanda utilizarea unei piese plate pe care se lipeste banda abraziva.

In cazul slefuirii unor forme neregulate,dispozitiv slefuire se recomanda realizarea unei matrite din pluta sau polistiren extrudat exact dupa forma ce trebuie slefuita. Pe aceasta forma se lipeste banda abraziva si se trece peste piesa de slefuit succesiv pana se obtine slefuirea dorita.

Pentru slefuirea manuala cilindrilor din lemn se recomanda rularea unei benzi abrazive in jurul cilindrului si se actioneaza banda prin miscarea perpendicular pe cilindru.

In cazul necesitatii unei slefuiri succesive se recomanda utilizarea unor benzi de granulatii diferite, incepand cu o granulatie mare (pentru o slefuire grosiera), apoi cu granulatii mai mici (pentru finisare).

Se recomanda o atentie sporita in cazul slefuirii unor piese foarte subtiri deoarece se pot gauri.

 

In societatea actuala cunoasterea in domeniul prelucrarii mecanice a lemnului prin slefuire a ajuns la un nivel foarte ridicat in ceea ce tehnologia, sistemul de masini pentru slefuit si solutii de optimizare ale procesului de slefuire pe diverse criterii tehnice si economice, dar un rol important il joaca pregatirea si experienta persoanei direct implicate in activitatea de slefuire.