Care sunt criteriile in alegerea de ferastraie pendulare? Care este aria de utilizare a acestora?
Inainte de a alege un model din gama de ferastraie pendulare disponibile pe piata de profil se recomanda o buna intelegere si invatare a modului in care acestea difera ca design si functii pe care le realizeaza.
In plus, trebuie sa invatati din sfaturile profesionistilor despre modurile in care aceste ferastraie pendulare pot fi utilizate pentru obtinerea de lucrari de tamplarie precise, precum realizarea de tocuri pentru geamuri, usi sau lambriuri.
Tipuri de ferastraie pendulare
Pe piata de profil sunt diferentiate patru tipuri de ferastraie pendulare, si anume: ferastraie pendulare standard, ferastraie pendulare cu mitra, ferastraie pendulare cu mitra si culisa, ferastraie pendulare cu mitra dubla.
Ferastraiele pendulare standard sunt modele care pivoteaza intr-un singur punct cu panza taind mereu pe masa.
Aceste modele sunt utilizate pentru debitarea pe latimea panoului de la stanga la dreapta.
Piesa de prelucrat este fixata pe masa ferastraului cu marginea fix presata pe mitra.
Ferastraiele pendulare cu mitra pot realiza debitari similare celor realizate cu modelele standard si, suplimentar, ansamblul motorului si panzei circulare se pot inclina intr-o parte permitand debitarea la unghi pe latimea piesei de prelucrat fixata pe masa.
Aceste modele pot fi utilizate, de asemenea pentru debitarea cu mitra si la unghi simultan fiind utilizate pentru pentru formatizarea tocurilor, realizarea acoperisurilor sau debitarea scarilor.
Ferastraiele pendulare cu mitra si culisa pot taia cu mitra, la unghi si utilizandu-le pe ambele simultan.
Spre deosebire de categoria anterioara, acestea nu pivoteaza intr-un punct fix, ansamblul motorului cu panza circulara culisand inainte si inapoi pe o sanie (o culisa).
Modelele de ferastraie pendulare cu culisa pot debita latimi mult mai mari ale piesei de prelucrat decat modelele fara culisa.
Ferastraiele pendulare cu mitra dubla realizeaza aceleasi aplicatii ca si modelele de ferastraie pendulare cu mitra si culisa, cu diferenta ca ansamblul motorului cu panza poate fi inclinat atat in partea stanga, cat si in partea dreapta permitand debitarea la unghi si cu mitra in ambele sensuri.
Aceste modele ofera o arie mai mare de utilizare si numeroase aplicatii.
Criterii de diferentiere a modelelor de ferastraie pendulare
In alegerea unui ferastrau din multitudinea de modele de ferastraie pendulare de pe piata trebuie sa analizati urmatoarele caracteristici ale acestora: panza circulara, mitra, culisa, ansambul debitarii la unghi, sistemul de exhaustare, alte caracteristici, accesoriile.
In cazul modelelor de ferastraie pendulare panza circulara este cea care detrmina adancimea sau inaltimea de debitare. In mod normal, acestea vin dotate cu o panza medie pentru lemn.
Mitra este cea care determina debitarea la unghi. In mod normal, modelele de ferastraie pendulare pot fi ajustate rapid la o serie de unghiuri uzuale, precum 45o pentru imbinari in colt.
Unele modele permit inclinarea intr-o singura parte, majoritatea in partea stanga, pentru a permite ajustari rapide.
Utilizarea culisei permite debitarea de latimi si inaltimi mai mari a pieselor de prelucrat.
Modelele de ferastraie pendulare fara culisa mai sunt cunoscute si sub denumirea de ferastraie pentru retezare.
Daca ferastraul pendular este dotat cu un sistem de inclinare a motorului si panzei circulare, acestea permit debitarea la 2 unghiuri simultan.
In ceea ce priveste analizarea altor caracteristici in alegerea modelelor de ferastraie pendulare, acestea vizeaza posibilitatea ca unele modele sa fie dotate cu sisteme de iluminare, dispozitive laser pentru marcarea taierii, ghidaj paralel ajustabil, brat extensibil sau diferite menghine pentru fixare care pot facilita realizarea anumitor operatiuni si usura munca operatorului.
Prezenta unui sistem de exhaustare este foarte importanta in utilizarea modelelor de ferastraie pendulare deoarece aceste produc o cantitate insemnata de praf si rumegus.
In alegerea unui ferastrau pendular trebuie tinut cont de aria de utilizare a acestuia. In cazul in care se doreste debitarea altor materiale decat a lemnului, trebuie verificate specificatiile producatorului in acest sens.
Se recomanda alegerea cu atentie a panzei circulare cu diametrul exterior si diametrul orificiului de fixare corespunzatoare modelului de ferastrau.
In cazul in care se doreste utilizarea ferastraului pe un stand de lucru, se recomanda alegerea standului in functie de specificul aplicatiei (sa fie extensibil, sa fie pliabil etc.).
In speranta ca informatiile prezentate va sunt de ajutor pentru alegerea si utilizarea corecta a modelelor de ferastraie pendulare, vom promitem sa revenim cu un articol in care sa va prezentam modalitatea de alegere corecta a panzei circulare pentru acestea.