Ferastraie circulare de mana

Care este modul de utilizare al modelelor de ferastraie circulare de mana? Care este utilitatea acestora?

Modelele de ferastraie circulare de mana permit inceperea si finalizarea taierii in mijlocul piesei din lemn, nu neaparat la una din marginile acesteia.

Ferastraie circulare

Aceste debitari poarta numele de debitare strapunsa deoarece ferastraul “strapunge” ad-literam piesa de prelucrat, in loc sa inceapa debitarea dintr-o margine a piesei.

Modelele de ferastraie circulare de mana sunt utilizate pentru a realiza debitari strapunse, pentru a realiza spatii de ventilatie sau orificii de conectare la diferite instalatii.

Modelele de ferastraie circulare de mana sunt sculele cele mai potrivite pentru realizarea unor astfel de debitari strapunse.

Pentru realizarea unei debitari strapunse este nevoie de:

–          Ferastraie circulare de mana;

–          Instrumente de masura;

–          Creion de tamplarie.

Ferastraie circulare

Utilizarea modelelor de ferastraie circulare de mana

Etapele realizarii unei debitari strapunse cu ferastraie circulare de mana sunt:

  1. Se utilizeaza un instrument de masura sau o ruleta pentru a masura dimensiunile debitarii. Conform zicalei “masoara de doua ori si taie o singura data” se verifica precizia masuratorii.
  2. Se aseaza piesa de prelucrat pe o suprafata plana. Se verifica sa existe suficient spatiu sub piesa de prelucrat pentru a permite utilizarea ferastraului.
  3. Se conecteaza ferastraul la cea mai apropiata sursa de alimentare cu energie electrica. Daca este cazul, se utilizeaza un cablu prelungitor.
  4. Se regleaza adancimea de debitare a ferastraului. Daca se doreste starpungerea completa a piesei de prelucrat de regleaza ghidajul modelelor de ferastraie circulare de mana in pozitia superioara maxima.
  5. Se aliniaza panza ferastraului cu liniile trasate la pasul 1.
  6. Se porneste ferastraul si se coboara incet panza prin piesa din lemn. Se plimba ferastraul pe lungimea liniei desenate. Deoarece modelele de ferastraie circulare de mana realizeaza debitari pe linie dreapta, nu curbe, procedura trebuie reluata pentru fiecare debitare.
  7. Pentru retusarea colturilor sau realizarea de debitari curbe se utilizeaza ferastraie pendulare deoarece au lama de debitare mai subtire.

Ferastraie circulare

Sfaturi si recomandari in utilizarea modelelor de ferastraie circulare de mana

–          Panza ferastraului trebuie sa fie perpendiculara pe piesa de prelucrat, in caz contrar obtinandu-se debitari la alte unghiuri decat 90o.

–          Daca se realizeaza debitari ale unei piese ce nu este fixata, se recomanda utilizarea unui ferastrau cu masa.

–          Se recomanda utilizarea de ochelari de protectie atunci cand se utilizeaza ferastraie circulare de mana.

–          Se recomanda mentinerea mainilor departe de panzele modelelor de ferastraie circulare de mana.

Utilizarea modelelor de ferastraie circulare de mana este extrem de eficienta atuncic and trebuie sa se realizeze debitari strapunse sau sa se debiteze piese din lemn fixate.