Masini pentru degrosare

Care este aria de utilizare a modelelor de masini pentru degrosare? De ce nu putem utiliza doar masini pentru rindeluire?

Lemnul este un material frumos care este relativ usor de prelucrat avand unele proprietati uimitoare.

Unul din dezavantajele prelucrarii lemnului este ca acesta in timp se contracta, se dilata, se azeaza daca este supus unor diferite conditii de mediu nefiind la fel de stabil ca piatra sau metalul.

Pentru a incepe un proiect, un tamplar alege mai intai lemnul ce va fi prelucrat si care trebuie supus unui numar de operatii pentru a se asigura ca acesta este plat.

Pentru obtinerea unei fete plate sunt utilizate cu succes varinatele de rindele manuale sau masinile de rindeluit.

Masini pentru degrosare

In cazul in care este necesar sa se obtina niste panouri din lemn cu grosime constanta si ambele fete plate este imperativa utilizarea unei masini pentru degrosare.

Pentru a obtine astfel de panouri, tamplarul trebuie sa se asigura ca una din fetele lemnului este perfect plana.

Cu ajutorul unei masini pentru degrosare, prin cateva treceri succesive, se va obtine un panou cu aceeasi grosime si doua fete plane.

Masini pentru degrosare

In componenta unei masini pentru degrosare, principalele elemente constructive sunt doua sau mai multe role de avans (una pentru alimentare si cealalta pentru evacuare), un tambur cu cutite pozitionat intre rolele de avans si o masa pozitionata sub tamburul de degrosare.

Scandura ce trebuie prelucrata este impinsa de operator pe masa de degrosare pana cand este prinsa de rola de alimentare.

Materialul de prelucrat este impins pe sub tamburul masinii ce asigura taierea materialului.

Daca piesa de prelucrat are o lungime mare si nu este sustinuta de operator la alimentare si evacuare poate aparea riscul ca marginile panoului sa nu aiba grosimea dorita.

Modelele de masini pentru degrosare permit reglarea electronica sau manuala a grosimii de trecere prin ridicarea si coborarea mesei de degrosare.

Masini pentru degrosare

Deoarece in domeniul prelucrarii lemnului este cunoscut faptul ca una din probleme este rumegusul produs, pentru a se obtine rezultatele dorite se recomanda ca modelele de masini pentru degrosare sa fie racordate la o instalatie de exhaustare.

Prelucrarea lemnului fara utilizarea ueni masini pentru degrosare poate fi foarte dificila, motiv pentru care investitia in astfel de echipamente este o investitie necesara.