Abricht – masini pentru rindeluire

Abricht – Care sunt principiile de functionare ale unei masini pentru rindeluire de tip abricht? Care sunt aplicatiile realizate cu o astfel de masina?

Abricht sau masina pentru rindeluire, este un echipament care poate ajusta grosimea unui panou din lemn si sa faca o suprafata perfect plana.

abricht

Modelele de masini pentru rindeluire si degrosare de tip abricht sunt dotate cu un motor care roteste tamburul taietor la viteze foarte mari si, din moment ce masina este foarte robusta prin constructie, asigura planeitatea panoului de prelucrat.

Latimea de prelucrarea a masinii poate varia, ideal fiind atunci cand se alege din gama de masini pentru rindeluire un model de abricht care sa tina cont de latimea panourilor din lemn ce urmeaza a fi prelucrate.

Inainte de prelucrarea unui panou sau scanduri se ajusteaza masa de alimentare a masinii la adancime de preluare dorita. Aceste ajustari pot fi realizate manual sau electonic in functie de modelul masinii.

abricht

Panoul din lemn sau scandura de prelucrat va fi asezata pe masa de lucru si, dupa pornirea masinii, aceasta se va alimenta prin impingerea piesei de prelucrat peste tamburul prevazut cu cutite.

O data ce panoul ajunge la tambur, suprafata acestuia va fi rindeluita sau indreptata, dupa caz.

Pe masura ce panoul trece peste tamburul taietor, operatorul va impinge materialul pentru a finaliza operatiunea de rindeluire.

Operatorul va trebui sa sprijine piesa de prelucrat atat inainte de masa de alimentare, cat si dupa masa de evacuare pentru a impiedica piesa sa cada sau sa fie prelucrata necorespunzator.

Pentru aceasta operatiune pot fi utilizate sisteme de mese cu role sau role transportoare.

Asemenea altor masini care realizeaza operatiuni similare si modelele de masini pentru rindeluire sunt susceptibile a taia la capatul panoului o grosime diferita de cea a intregului panou din lemn.

abricht - reglaje

Acest fenomen apare fie datorita avansului piesei de prelucrat necorepsunzator, fie nesustinerii greutatii piesei pe intreaga lungime, fie neajustarii corespunzatoare a adancimii de preluare a masinii.

Un alt aspect negativ al utilizarii modelelor de masini pentru rindeluire si degrosare, este imposibilitatea acestora de a realiza o suprafata dreapta pe cealalata fata a panoului si sa asigure o grosime constanta a acestuia.

Analizand avantajele si dezavantajele utilizarii unei masini pentru rindeluire, se poate sustine ca acestea sunt masini indispensabile pentru atelierele de prelucrare a lemnului.