Abrict cu grosime – dubla functionalitate

Ce se intelege prin masini pentru rindeluire si degrosare, masini pentru rindeluit si degrosat sau abrict cu grosime?

Abrict cu grosime sau masina de rindeluire si degrosare este o masina combinata care combina functiile de rindeluire si degrosare.

Aceste doua functii sunt oarecum similare dar exista diferente semnificative intre ele; o masina de degrosare va realiza o suprafata plana pe o piesa din lemn dar partea opusa trebuie sa fie deja plata.

Exemplu utilizare abrict cu grosime

O masina de rindeluit realizeaza o parte a piesei din lemn perfect dreapta dar fara a lua in calcul partea opusa a piesei.

Avantajele utilizarii unei masini pentru rindeluire si degrosare de tip abrict cu grosimesunt multiple, mai ales atunci cand se realizeaza proiecte ce necesita obtinerea de placi plane si grosime constanta.

Masina de degrosat este un echipament ideal pentru a realiza panouri cu o grosime specifica, permitand reglaje rapide la inaltimea dorita.

O masina de rindeluit este ideala atunci cand se doreste obtinerea unei suprafete perfect plane a panoului de lemn.

Utilizarea unei masini de rindeluire si degrosare de tip abrict cu grosime  permite mai intai indreptarea uneia dintre fete cu ajutorul abrichtului si apoi indreptarea celeilalte fete raportata la fata deja dreapta (cu ajutorul grosimii) asigurand obtinerea unui panou cu suprafete drepte si aceeasi grosime.

Majoritatea modelelor de masini pentru rindeluire si degrosare sunt echipamente masive, grele si zgomotoase.

Pe piata de profil sunt disponibile insa si modele de dimensiuni reduse, ideale pentru utilizarea mobila sau in santierele de constructii.

abrict cu grosime

Acestea sunt motorizate astfel incat sa asigure puterea necesara de lucru si eficienta in exploatare si permit reglaje in functie de tipurile de lemn ce trebuie prelucrate.

Ca si alte modele de masini de rindeluit sau degrosat si modelele de masini pentru rindeluire si degrosare de tip abric sunt susceptibile a taia la capatul panoului o grosime diferita de cea a intregului panou.

Acest fenomen apare fie datorita avansului piesei de prelucrat, fie nesustinerii greutatii piesei pe lungime, fie neajustarii corespunzatoare a masinii.

Aceste masini pentru rindeluire si degrosare, cunoscute si sub denumirea de abrict cu grosime sunt echipamente de sine statatoare si vor ocupa un spatiu considerabil in atelier.

Baza este, de obicei, realizata din metal durabil pentru a asigura stabilitatea masinii iar sistemul de lucru (mesele) sunt fixate cu ajutorul ghidajelor sau tijelor pentru a asigura stabilitatea piesei de prelucrat.

abrict cu grosime

Majoritatea modelelor de masini pentru rindeluire si degrosare de tip abrict cu grosime sunt dotate cu sisteme de exhaustare pentru aspirarea prafului si rumegusului rezultat in urma prelucrarii lemnului.

Analizand avantajele utilizarii unei masini pentru rindelurie si degrosare, abric, se poate afirma ca aceste echipamente ofera un raport cost-beneficiu foarte bun si pot fi utilizate cu succes atat in gospodarii, santiere de constructii, cat si in atelierele de prelucrare a lemnului.