Ce este o dalta pentru strunguri pentru lemn?

O dalta pentru strunguri pentru lemn este o scula specializata utilizata de meseriasii in prelucrarea lemnului pentru a taia lemnul ce se roteste intre varfurile unui strung.

Ca orice dalta, modelele de dalti pentru strunguri pentru lemn sunt dotate cu manere din plastic sau lemn si sunt realizate dintr-o tija de otel foarte ascutita la varf.

Spre deosebire de alte dalti, cele pentru strunguri pentru lemn au lungimea manerului aproape cat jumatate din lungimea totala a daltii, care este, de obicei, de cel putin 12 inch (30.48 cm).

Modele de dalti pentru strunguri pentru lemn

Corpul unei dalti moderne pentru strunguri pentru lemn este realizat fie din otel carbon (inox), fie dintr-un otel rapid si are, de obicei, forma rectangulara, nu cilindrica.

In cazul utilizarii de strunguri pentru lemn exista trei tipuri de scule ce pot fi folosite, si anume: dalti, dalti curbe pentru taierea gaurilor (dalti concave) si screpere. Toate acestea sunt numite generic dalti pentru strunguri pentru lemn.

Daltile pentru strunguri pentru lemn sunt utilizate in mod traditional pentru a taia sau decupa bucati dintr-o piesa stationara din lemn.

Deseori forta este aplicata manual de catre meseriasi care aseaza dalta pe piesa din lemn si imping inspre interiorul lemnului pentru a taia fibra lemnoasa.

In alte cazuri, forta este aplicata cu ajutorul unui ciocan din lemn.

Daltile sunt utilizate uneori pentru a sculpta modele decorative in lemn, iar in alte cazuri pentru a indeparta surplusul de lemn de pe piesa de prelucrat precum un cep sau un canal pentru realizarea imbinarilor.

In cele mai multe moduri de prelucrare traditionala a lemnului daltile nu sunt principalele scule exploatate, ci unele din multele scule utilizate.

Odata ce piesele de prelucrat sunt montate pe strunguri pentru lemn, pe de alta parte, majoritatea operatiunilor de taiere si prelucrare sunt realizate cu ajutorul daltilor.

Tehnicile aplicate sunt foarte diferite fata de a celor care utilizeaza dalti standard. In loc sa se fixeze dalta pe piese din lemn stationare, aceastea sunt montate pe strunguri pentru lemn si se rotesc.

Atunci cand se aplica dalta pe piesa de prelucrat in miscare (miscare de rotatie) este necesara o forta suplimentara fortei utilizate pentru a fixa dalta pe o piesa stationara.

Exemplu utilizare dalti pentru strunguri pentru lemn

Utilizarea masinilor strunguri pentru lemn pentru rotirea piesei pe o axa conduce la crearea unei piese cilindrice.

In plus, daca modelel de strunguri pentru lemn de dimensiuni mari sunt utilizate pentru realizarea de picioare de scaun, picioare de masa, balustrii, diferite vase etc., modelele de mini-strunguri pentru lemn sunt utilizate pentru realizarea diferitelor cutii din lemn.

Meseriasii in prelucrarea lemnului cu ajutorul acestor strunguri pentru lemn isi exprima creativitatea lucrand liber, mai ales atunci cand au de realizat diferite vase sau baze pentru lampi.

Cu toate acestea, in general, sunt utilizate matrite pentru prelucrarea piesei pe strunguri pentru lemn, masurandu-se adesea adancimea de taiere cu sublere au alte instrumente de masura de precizie.

Acest lucru este important mai ales atunci cand se produc piese de genul balustrilor pentru scari.

Exemplu utilizare dalti pentru strunguri pentru lemn prelucrare vas

Pe piata de profil se pot gasi sute de tipuri de dalti pentru strunguri pentru lemn. Principalele diferente dintre acestea sunt tipul de otel din care sunt realizate, forma si dimensiunea taierii pe care o realizeaza.

O data cu utilizarea otelului rapid la sfarsitul secolului al douazecilea, meseriasii ce lucreaza cu strunguri pentru lemn au inceput sa aiba avantajul utilizarii de scule mult mai rezistente, ceea ce a permis utilizarea de viteze de rotatie mai mari conducand astfel la o strunjire mai fina si mai rapida.

Multitudinea de forme si dimensiuni ale daltilor pentru strunguri pentru lemn disponibile ofera meseriasilor o foarte mare flexibilate si creativitate in lucru.