Masina de ascutit burghie – exploatare

Masina de ascutit burghie este un echipament care se utilizeaza atat in ateliere pentru prelucrare, la realizarea taisului principal si a unghiului de asezare la valorile corespunzatoare, cat si in atelierele de ascutit in compartimentele aschietoare, pentru executarea din nou a acestui tais, uzat in timpul operarii.

masina-de ascutit-burghie-bernardo-model-dg-20-1

Operatiunea de ascutire a burghiilor se face fie cu niste echipamente speciale, fie cu echipamente universale dotate cu mecanisme de adaptare pentru asemenea procedee. Ascutirea se realizeaza pe fata de asezare.
In timpul operatiunii de ascutire se mai urmareste realizarea unor taisuri simetrice si egale intre ele.

Clasificarea masinilor de ascutit burghie si modul de utilizare
Clasificarea masinilor de ascutit burghie, dupa forma suprafetei pe care o efectueaza in timpul ascutirii:
– masini de ascutit burghie dupa o arie conica
– masini de ascutit burghie dupa o suprafata elicoidala
– masini de ascutit burghie dupa arii cilindro-eliptice
Masina de ascutit burghie dupa o suprafata conica trebuie sa asigure burghiului rotirea dupa o axa care permite ca linia de tangenta dintre fata discului abraziv si suprafata de asezare pe care se realizeaza polizarea, sa fie pe suprafata unui con imaginar.
Prin deplasare, aceasta linie de contact determina fata de asezare a burghiului. Burghiul se roteste in jurul axei pana se prelucreaza in totalitate suprafata de asezare a unui dinte al acestuia.
In functie de masinile cu care se realizeaza si procesul de ascutire este de mai multe feluri:
a. ascutirea conica – este ascutirea la care suprafata de asezare a burghiului face parte din suprafata laterala a conului dezaxat fata de axa burghiului cu distanta k. Ascutirea se realizeaza prin miscare oscilatorie a burghiului in jurul axei conului imaginar tangent la suprafata frontala a corpului abraziv.

image043 image045

b. ascutirea elicoidala – suprafata burghiului este elicoida cu pasul p. Aceasta ascutire se realizeaza cu masini de ascutit speciale si este recomandata in cazul prelucrarii materialelor cu duritate mica.

masina de ascutit burghie

c. ascutirea cilindro-eliptica – consta in producerea fiecarei suprafete de asezare dupa doi cilindri eliptici intersectati pe axa burghiului, constituind in zona taisului transversal un varf piramidal autocentrant.                                                                                                                          masiniunelte.ro va ofera o gama diversificata de masini pentru ascutit burghie, de la diversi producatori de renume cu scopul de a oferi solutia optima in functie de necesitatile fiecarui client.