Masini de frezat cu consola – exploatare

Masini de frezat cu consola – fac parte din categoria principala a masinilor de frezat. Caracteristica principala a acestor masini de frezat cu consola, dupa cum spune si denumirea lor este consola care mentine masa de lucru. Acest sistem de rezemare a mesei fac ca ele sa fie destinate pentru prelucrarea pieselor mici care necesita o mare varietate de operatii.
După poziţia axei arborelui principal, maşinile de frezat cu consolă sunt verticale, orizontale şi universale. Ultimul tip este de fapt o maşină orizontală prevăzută cu accesorii la care se poate monta un cap pentru frezare verticală sau un cap pentru mortezare.
La maşina de frezat cu arborele principal vertical (fig. 1), mişcarea principală I este executată de arborele principal 2 si este transmisă lanţului cinematic care conţine cutia de viteze CV aflat în batiul 1 (montantul) al maşinii.
masini de frezat cu consola

masini de frezat cu consola
Fig. 1. Maşina de frezat cu consolă cu arborele principal vertical

Mişcările de avans se execută de către masa 4 a maşinii în trei direcţii rectangulare (longitudinal II, transversal III şi vertical IV).
Viteza mişcării de avans poate fi reglată de la cutia de avansuri CA, montată în consola 3 a maşinii. Deplasările rapide sunt comandate prin lanţul cinematic care ocoleşte cutia de avansuri CA. Mişcările de avans se pot obţine manual sau mecanic. De regulă, ciclul de lucru se comandă manual.
Dacă maşina se completează cu un sistem de limitatoare de curse, ciclul de lucru se poate parţial automatiza. In scopul măririi gradului de universalitate, maşinile de frezat verticale pot fi prevăzute cu cap special (fig. 2, b), la care axa arborelui principal poate fi înclinată în planul xoz si yoz. Axa arborelui principal poate fi înclinată în planul xoz când capul se roteşte în jurul axei orizontale I – I. Valorile maxime de rotire sunt de 90° în ambele sensuri.

picture3picture4

Fig. 2. Cap special de frezare cu posibilitatea înclinării axei arborelui principal