Masini pentru despicat bustenii – necesitate sau moft?

Doriti sa achizitionati masini pentru despicat bustenii ? Sunt acestea o necesitate sau un moft?

Daca utilizati sisteme de incalzire pe lemne atunci cu siguranta va intereseaza sa cunoasteti cateva aspecte despre cele mai recomandate masini pentru despicat bustenii.

De exemplu, ati observat ca unele masini pentru despicat bustenii despica doar jumatati de bustean iar altele busteni intregi?

Care este diferenta dintre ele? Care sunt mai eficiente, cele electrice sau actionate hidraulic? Care este raspunsul la toate aceste intrebari?

Raspunsul este chiar foarte simplu: costul. De multe ori, pe piata de profil se regasesc si masini pentru despicat bustenii ieftine, insa de cele mai multe ori sunt prost construite (pentru a obitne un cost mai mic de productie se reduce cantitatea si calitatea materialelor utilizate).

Masini pentru despicat bustenii orizontale

Un alt aspect important al acestor masini pentru despicat bustenii este performanta de despicare.

In ceea ce priveste multitudinea de modele de pe piata, performanta acestora, in general, este discutabila, motiv pentru care va voi expune parerea mea personala: Daca sunt alese corespunzator, aceste masini pentru despicat bustenii isi merita banii.

Desi exista pareri cum ca bustenii se pot roti in timpul despicarii, am auzit putine astfel de cazuri, cu atat mai mult cu cat ultimele modele de masini pentru despicat bustenii sunt dotate cu tot felul de dispozitive de siguranta pentru a impiedica acest lucru.

Elemente de siguranta

In ceea ce priveste utilizarea lemnelor pentru foc, desi traim in era iluminatului electric si a utilizarii gazelor naturale pentru incalzire, exista inca multe zone in care nu au ajuns inca conducte de gaze sau costurile incalzirii prin utilizarea acestora sunt mai ridicate decat incalzirea cu ajutorul lemnelor.

Chiar daca optezi pentru incalzirea cu ajutorul sistemelor pe gaze naturale, focul cu ajutorul lemnelor va poate fi de folos in cazul in care alimentarea cu energie electrica sau gaz este intrerupta din diferite motive.

Daca locuiesti intr-o zona in care iarna temperaturile pot scadea foarte mult si ai o rezerva de lemne si posibilitatea de a le utiliza in locuinta, poti sa te consideri fericit.

Asa cum am mai mentionat, utilizarea lemnelor pentru incalzire poate fi mai putin costisitoare decat utilizarea altor surse.

Desi niciodata nu poti lasa un foc nesupravegheat, construirea unei sobe in casa poate fi o solutie pentru iernile foarte grele, cand centrala pe care o utilizezi lucreaza intens si nu doresti sa o fortezi.

Este foarte greu sa nu te gandesti la placerea de a sta cu familia „la gura sobei”.

Un foc intr-un semineu amenajat intr-o sufragerie poate fi solutia optima atat pentru incalzire, cat si pentru a crea o atmosfera romantica.

Chiar si atunci cand nu iti doresti companie, un foc intr-un semineu te poate ajuta sa te relaxezi asa cum iti doresti.

Foc de lemne

Din aceste motive, desi intr-o era a progresului tehnologic, anticul foc de lemne este extrem de folositor.

Importanta utilizarii lemnelor de foc, accentueaza utilitatea unei maisni pentru despicat bustenii.

Despicatoarele electrice sunt o alegere potrivita atunci cand doresti o astfel de masina pentru a o utiliza atat in interiorul unei incaperi, cat si in aer liber fara a te gandi la nivelul monoxidului de carbon din aer.

Acest tip de masina este mai putin poluant decat un despicator cu motor termic sau care necesita racordarea la o priza de putere.

Atunci cand te gandesti sa alegi dintr-o gama de masini pentru despicat bustenii, trebuie sa te gandesti la gabaritul lemnelor pe care le vei despica (lungime si diametru) si locul unde vei despica acesti busteni.

Masini pentru despicat bustenii manuale

In cazul in care intentionezi sa utilizezi echipamentul intr-o incapere sau in are liber, dar aproape de o sursa de alimentare cu energie electrica, poti opta pentru unul din modelele electrice.

In cazul in care echipamentul va fi utilizat intr-o locatie unde conectarea la o sursa de alimentare cu energie electrica este dificila, recomandat este sa optezi pentru un model cu motor termic sau cu posibilitatea racordarii la o priza de putere (de exemplu priza de putere a unui tractor).

Pe piata de profil au inceput sa apara tot mai multe modele hibride, care permit atat utilizarea prin conectarea la o sursa de energie electrica (sunt dotate cu motor electric), cat si prin racordarea la o priza de putere (dotate cu priza de putere pentru conectarea la priza de putere a unui tractor).

Aceste modele de masini pentru despicat bustenii pot reprezenta solutia ideala, indiferent de locatia unde urmeaza sa fie utilizate.

In speranta ca aceste notiuni v-au fost de folos in intelegerea utilitatii unei masini pentru despicat bustenii, vom reveni intr-un articol ulterior cu informatii suplimentare cu privire la pregatirea lemnelor de foc.