Masini pentru slefuit combinate – reguli specifice de siguranta

 

Modelele de masini pentru slefuit combinate pot fi utilizate in conditii de siguranta prin respectarea unor reguli specifice in ceea ce priveste siguranta.

Modelele de masini pentru slefuit combinate nu sunt proiectate pentru a fi utilizate de persoane (inclusiv copii) cu capacitati fizice, senzoriale si mentale reduse, sau lipsa de experienta si cunostinte, cu exceptia cazului cand le-a fost date instructiuni si au fost supravegheati de o persoana responsabila de siguranta lor.

Masini pentru slefuit combinate - reguli specifice de siguranta

Principalele reguli specifice de siguranta pentru utilizarea modelelor de masini pentru slefuit combinate sunt:

  • Cablul de alimentare trebuie sa fie racordat la o priza instalata corect si impamantata conform reglementarilor de siguranta locale. Aceasta trebuie sa fie realizata de catre un electrician autorizat.
  • Modelele de masini pentru slefuit combinate trebuie sa fie fixate ferm pe bancuri de lucru, standuri sau alte cadre inainte de a fi utilizate. O masina de slefuit nefixata corespunzator se va deplasa in timpul utilizarii si poate cauza accidente.
  • Inainte de operarea modelelor de masini pentru slefuit combinate, componentele acestora si accesoriile trebuie sa fie inspectate pentru a avea garantia ca nu exista probleme care ar putea afecta functionarea normala. Toate piulitele de fixare ale discurilor abrazive, suruburile si toate menghinele si protectiile trebuie sa fie fixate corespunzator.
  • Inainte de pornirea masinii piatra de polizor trebuie sa fie verificata. Se recomanda sa nu se utilizeze o piatra de polizor stricata sau deformata. Se inlocuieste imediat orice piatra de polizor defecta.
  • Inainte de utilizarea modelelor de masini pentru slefuit combinate, cu echipamentul deconectat de la reteaua de alimentare cu energie electrica si comutatorul principal in pozitia OFF, cu atentie se roteste piatra abraziva cu mana. Piatra abraziva nu trebuie sa intalneasca alte componente ale masinii de slefuit sau sa apara alte obstacole care ar putea afecta functionarea normala a masinii.

Reguli de siguranta - masini pentru slefuit combinate

  • La orice pornire, operatorul trebuie sa fie pozitionat in partea laterala a modelelor de masini pentru slefuit combinate. Piatra de polizat trebuie sa ajunga la viteza maxima de rotatie inainte de a fi pusa in contact cu piesa de prelucrat.
  • Atunci cand se utilizeaza masini pentru slefuit combinate se recomanda sa se utilizeze ochelari de protectie dotati cu lentile rezistente la impact pentru a asigura siguranta maxima a operatorului.
  • Utilizarea modelelor de masini pentru slefuit combinate poate conduce la infierbantarea pieselor de prelucrat ce pot cauza arsuri prin contactul direct.
  • Se recomanda sa nu se realizeze operatiuni de ascutire a pieselor de prelucrat pe o parte a pietrei abrazive ci doar pe partea frontala a acesteia.
  • Prelucrarea pieselor mici pe modelele de masini pentru slefuit combinate poate fi periculoasa daca acestea nu sunt fixate corespunzator.
  • Se recomanda ca distanta dintre dispozitivele de fixare si pietrele abrazive sa fie cat mai mici posibile (distanta recomandata este de 2 mm) astfel incat piesa de prelucrat sa fie sustinuta corespunzator.
  • Atunci cand diametrul pietrelor abrazive montate pe masini pentru slefuit combinate este mai mica de 80 mm acestea trebuiesc inlocuite.
  • Atunci cand se inlocuiesc pietrele abrazive trebuie verificat ca viteza maxima specificata pe acestea sa nu fie mai mica decat viteza maxima de rotatie a modelelor de masini pentru slefuit combinate.

Masini pentu slefuit combinate - siguranta

Respectarea recomandarilor in ceea ce priveste siguranta in cazul modelelor de masini pentru slefuit combinate va garanta utilizarea acestora in conditii de siguranta pentru operatori si celelalte persoane.