Masinile de bordurat – consideratii de exploatare

masinile de bordurat

Masinile de bordurat sunt utilizate in industria prelucrarii metalelor, exploatarea acestor echipamente este foarte facila pentru un profesionist.
Daca echipamentul este insa utilizat de catre un amator, exploatarea nu mai este la fel de simpla, fiind necesara cunoasterea unor reguli de utilizare si de siguranta.
Expoatarea masinilor de bordurat implica respectarea unui debit de prelucrare.

Fazele exploatarii masinilor de bordurat
Initial se pregateste foaia metalica ce urmeaza a fi prelucrata.
Prelucrarea foitei metalice cu masina de bordurat, presupune identificarea bordurii ce necesita sa fie realizata si setul de role ce trebuie utilizat pentru realizarea acestei borduri.
Setul de role se fixeaza pe axele echipamentului de bordurat cu ajutorul unei chei.
Se stabileste adancimea unde trebuie realizata bordura si se regleaza limitatorul cu care este dotata fiecare rola inferioara a masinii de bordurat.
Apoi se introduce foaia metalica intre rolele masinii de bordurat.
La masinile de bordurat manuale, dupa introducerea foii metalice, se va regla distanta dintre cele doua role. Se opereaza echipamentul cu ajutorul unei manivele.
La masinile de bordurat electrice se opereaza echipamentul cu ajutorul unei pedale de picior, dupa ce se regleaza limitatorul de adancime.
Cand se termina operatiunea de zencuire, se va inlatura piesa prelucrata si se va inmagazina corespunzator.
In timpul exploatarii masinilor de bordurat se va tine cont de limitele si potentialul de prelucrare al echipamentului.
Pentru a utiliza la parametrii normali acest echipament trebuie avut in vedere sa nu fie depasita grosimea maxima acceptata pentru faltuirea foii metalice, adancimea maxima de lucru al masinii de bordurat si adancimea maxima a piesei de prelucrat.
Se recomanda utilizarea acestor echipamente dupa o citire atenta a manualului de utilizare si respectarea fazelor specifice de folosire a masinilor de bordurat.