Pastrati-va degetele! Reguli pentru siguranta lucrului cu circularele cu masa

Circularele cu masa sunt indiscutabil cele mai periculoase unelte dintr-un atelier, dar pot fi folosite in perfecta siguranta daca stiti sa le utilizati.

table-saw

Reguli pentru siguranța lucrului cu circularele cu masă

1. Reguli de bun simt:

  • Păstrați părul lung legat la spate, fara haine largi sau bijuterii.
  • Purtați întotdeauna ochelari de protecție.
  • Nu lucrați atunci când sunteți obosit sau sub influenta alcoolului / drogurilor (inclusiv medicamente pe baza prescriptiei medicale). Este ușor să faceti greșeli dacă sunteți obosit. Lucrati la altceva pentru o vreme, luati o pauză, beti cafea. Doar nu lucrati cu circularul cu masă.                                                                                                         Fiți atenti unde sunt mâinile dumneavoastra în orice moment. (Am o regulă generală de (păstrare) a degetului mare – mainile nu vor fi niciodata in zona de insertie. Singura dată când mâna mea trece aproape de lamă este dacă circularul este deconectat.)

2.Taiati bucati mici cu un fierastrau
Nu taiati bucati mici fara un fierastrau bun. Folositi o mitra cu protectie panza si o clema pentru a tine piesa la care lucrati. Trebuie să aveți o bună aderență pe lemn atunci când acesta trece prin lama. Piesele mici sunt mai greu de controlat. Cel mai bine este sa taiati piesele mici cu un fierastrau-banda, cu un fierastrau cu panza mica si subtire sau cu un fierastrau de mana.

3.Folositi accesorii pentru impingerea materialului spre taiere

push-sticks
Folositi un accesoriu pentru impingerea materialului spre taiere. Am cateva accesorii de impingere a materialului spre taiere pe care le folosesc in diferite circumstante. Am unele de diferite grosimi si forme.

feather-board

Deasemenea folosesc un accesoriu tip pieptane. Accesoriul ma ajuta in doua moduri: mentine placa lipita de masa de lucru si totodata nu lasa placa sa vina spre mine in momentul taierii. Aveti grija sa tineti accesoriul in fata lamei de taiere. Nu impingeti lemnul contra lamei de taiere.
small-rip

using-push-stick

4.Pastrati zona de lucru curata
Acest lucru suna evident, dar este ușor de ignorat.

good-and-bad-work-space1

Fierastraul dumneavoastra arata vreodata ca cel din stanga fotografiei? Aceasta s-ar putea transforma intr-un dezastru, pentru ca ceva ar putea sa cada pe lama de taiere, iar placile din stanga ar putea lovi placa la care se lucreaza, chiar dacă nimic altceva, nu va distrage atentia. In fotografia din dreapta, suprafata de lucru este curata.

5. Niciodata nu taiati folosind doar mainile
Va suna cunoscut, nu? Cu toate acestea, ati vrea să încercați! Nu o faceti! Tot timpul tineti lemnul apasat pe masa de lucru.

6.Folositi tipul de lemn corespunzator

Lemnul trebuie sa fie bine presat pe masa de lucru si la 90 de grade pe tabla de protectie deoarece riscati ca lemnul sa sara de pe masa de lucru. Din acest motiv lemnul trebuie sa fie pregatit corespunzator. Daca masa de taiere tremura in timp ce lemnul trece prin panza de taiere, e foarte greu sa mentineti lemnul pe pozitie.
Tineti minte ca mana dumneavoastra nu se poate intrece cu o panza ce se roteste cu 3500 RPM. Tineti lemnul apasat cu putere pe masa de taiere.

7.Folositi o lama ascutita

O lama ascutita trece prin lemn mult mai usor iar asta este ceea ce va doriti. Nu incercati niciodata sa fortati lemnul in panza. Daca trebuie sa impingeti lemnul atunci opriti-va. Mentineti bucata de lemn pe pozitie iar apoi fie opriti fierastraul, fie coborati masa de taiere. Uitati-va si vedeti ce se intampla. Poate e nevoie sa taiati placa din mai multe miscari, ori poate trebuie sa gasiti complet o alta metoda de taiere.