Strunguri cu dispozitiv de copiere – reguli pentru intretinere si reparare

strunguri cu dispozitiv de copiere reparare si intretinereModelele de strunguri cu dispozitiv de copiere sunt strunguri pentru prelucrarea lemnului ce pot copia diferite forme dupa sabloane si sa execute piese similare cu un efort redus.

Realizarea lucrarilor de intretinere a modelelor de strunguri cu dispozitiv de copiere

Toate activitatile de intretinere, reparatii si curatare a modelelor de strunguri cu dispozitiv de copiere sunt realizate cu echipamentul oprit si deconectat de la reteaua de alimentare cu energie electrica pentru a preveni pornirea accidentala.

Cand se schimba orice accesoriu (de exemplu, flansa, mandrina, universal etc.) capatul axului trebuie sa fie curatat si lubrifiat.

Pana papusii mobile trebuie, de asemenea, demontata, in mod regulat, si curatata si lubrifiata.

Dupa utilizarea modelelor de strunguri cu dispozitiv de copiere toate partile acestora sunt curatate.

strunguri cu dispozitiv de copiere

Se recomanda sa se acorde o atentie deosebita ghidajelor (rectangular si/sau rotund).

Dupa finalizarea lucrarilor de intretinere si reparatii toate dispozitivele de siguranta indepartate sunt montate imediat la loc.

Inspectarea modelelor de strunguri cu dispozitiv de copiere

Operatorul trebuie sa verifice starea modelelor de strunguri cu dispozitiv de copiere la intervale regulate de timp (de exemplu, lunar).strunguri cu dispozitiv de copiere - inspectare

Cele mai importante verificari sunt cele care vizeaza:

  • Starea ghidajelor rotund si/sau rectangular;
  • Starea marcajelor si etichetelor (directie de rotire, panou comanda etc.); toate trebuie sa fie la locul lor si oerfect lizibile;
  • Sculele si sistemele de prindere; acestea trebuie sa fie complete si pastrate corespunzator, fara defecte sau deformari;
  • Zgomotul produs de aceste strunguri cu dispozitiv de copiere; nu trebuie sa se auda zgomote anormale in timpul functionarii;
  • O atentie speciala trebuie acordata sistemului de alimentare cu energie electrica deoarece izolatiile se pot distruge din cauza deformarii sau vechimii.

Lucrarile de reparatii a modelelor de strunguri cu dispozitiv de copiere

Atunci cand se descopera o deviere de la functionarea normala a modelelor de strunguri cu dispozitiv de copiere, operarea acestora trebuie intrerupta pana se elimina cauza devierii.

Partile defecte sau lipsa ale acestor echipamente se inlocuiesc cu altele noi corespunzatoare ca forme si dimensiuni cu cele originale.

strunguri cu dispozitiv de copiere reparare

In timpul conectarii modelelor de strunguri cu dispozitiv de copiere la reteaua de alimentare cu energie electrica se verifica daca sensul de rotatie al axului este cel corect, in caz contrar se schimba sensul.

Lucrarile de reparatie a circuitului electric trebuie sa fie realizate de un electrician autorizat.

Dupa finalizarea lucrarilor de intretinere si reparatii toate dispozitivele de siguranta indepartate sunt montate imediat la loc (daca acestea sunt defecte se inlocuiec imediat cu altele noi).

 

Pentru utilizarea in conditii optime de precizie si performanta, modelele de strunguri cu dispozitiv de copiere trebuie intretinute si reparate corespunzator.