Strunjirea lemnului – sfaturi pentru alegerea lemnului

Cum se alege lemnul potrivit pentru strunjire?

Operatiunea de strunjirea lemnului joaca un rol important in realizarea diferitelor piese din lemn, fiind esentiala in procese de fabricare a mobilei, jucariilor, echipamentelor sportive si altor obiecte utile sau estetice. Procesul de strunjire a lemnului presupune imbinarea artei cu abilitatile mesterului de prelucrare in modelarea lemnului.

strunjireO parte foarte importanta in realizarea operatiunii de strunjire a lemnului o presupune alegerea lemnului ce urmeaza a fi prelucrat deorece tipurile de lemn variaza enorm, indiferent daca este vorba despre lemn recoltat din acelasi copac. Pentru a se alege o bucata de lemn pentru a fi prelucrata se recomanda urmarea catorva reguli practice.

In majoritatea atelierelor, meseriasi in strunjirea lemnului opteaza pentru lemnul de esenta tare. Cu toate acestea nu trebuie exclus lemnul de esenta moale. De obicei, lemnul de esenta moale garanteaza frumusetea piesei finale obtinute (de exemplu, pentru vioara, violoncel sau chitara se prefera, de obicei, lemnul de brad sau pin). Un aspect de luat in calcul in strunjirea lemnului rasinos este importanta utilizarii unor scule foarte ascutite si realizarea de taieturi foarte precise.

O atentie sporita trebuie acordata orientarii fibrei lemnoase, aspect foarte important in realizarea unor elemente structurale, de exemplu sinele de scaune, sau in alte piese supuse unor tensiuni mari, precum cozile pentru unelte unelte, cozi de linguri, spatule etc. In cazul strunjirii unor piese precum boluri sau vaze, piesa de prelucrat va fi si de-a lungul si de-a curmezisul fibrei. Acest lucru presupune ca, in final, atunci cand obiectul este gata si este asezat in pozitia normala, lungul fibrei, adica directia de crestere a pomului sa fie paralel cu solul. Acest lucru nu presupune ca nu se realizeaza strunjiri care sa pastreze forma cilindrica a unui butuc, ci doar evitarea acestora, deoarece aceste strunjiri se pot crapa mult mai usor sau pot capata, datorita miscarii naturale a fibrei, o forma ovala, neregulata, nedorita de strungar.

In cazul in care se doreste realizarea unei piese dintr-un bloc format din mai multe bucati de lemn lipite, atunci trebuie ca lemnele sa aiba cam aceeasi greutate. In caz contrar, in timp ce se invart pe strung, chiar daca sunt montate corect, vor genera o bataie radiala. Suplimentar, toate bucatile de lemn din componenta blocului trebuie sa aiba cam aceeasi tarie, in caz contrar existand riscul aparitiei unor probleme la strunjire si finisare.

Daca se doreste realizarea unei piese functionale, lemnul ales trebuie sa reziste la conditiile la care va fi supusa piesa si nu trebuie avut in vedere doar aspectul estetic. De exemplu, artarul si mesteacanul sunt lemne cu „fibra inchisa”, pe cand stejarul are „fibra deschisa”, adica intre inelele foarte dure exista spatii minuscule greu de finisat si greu de umplut, acestea capatand in timp mirosuri si arome. Pe de alta parte, piesele decorative trebuie sa fie realizate din lemn cu fibra distinctiva, frumoasa ca forma si colorit, astfel incat piesa sa fie estetica. Totodata trebuie avuta in vedere dimensiunea piesei, deoarece unele esente de lemn arata foarte bine in piese mari, in piese mici isi pierd din frumusete.

Un alt aspect in alegerea lemnului este disponibilitatea acestuia, de exemplu, unele esente de lemn sunt foarte scumpe in unele zone. De retinut ca pentru strunjirea lmnului este mai interesanta o bucata rasucita, o increngatura, un nod, o radacina fata de o bucata dreapta folosita pentru scanduri, mobila, etc. deoarece fibra din interior are un aspect mai interesant. Orice bucata de lemn, care sa nu fie crapata prea tare merita bagata in seama.

In cazul in care se alege intre strunjirea lemnului verde/ud sau a unuia uscat, este important de retinut ca lemnul verde se taie si se strunjeste mai curat (fara mult rumegus si praf), nu face sculele sa se incinga tare iar taietura se face usor. Dezavantajul prelucrarii unui lemn verde este ca, odata prelucrat, acesta se crapa sau, in cel mai fericit caz, se distorsioneaza. Lemnul uscat se prelucreaza mai greu, dar odata finisat va ramane in forma obtinuta.

Un alt aspect important in realizarea unei strunjiri de calitate il reprezinta alegerea corecta a echipamentului si accesoriilor aferente operatiunii asupra caruia vom insista intr-un articol ulterior.