Masini de prelucrat lemnul

Masini de prelucrat lemnul

Cele mai multe masini de prelucrat lemnul sau unelte sunt folosite pentru a taia, a sculpta sau a modela lemnul. O masina-unealta cu motor reduce activitatea operatorului si creste productivitatea.
Intr-un proces de prelucrare al lemnului aceasta este metoda prin care se poate modela piesa de lucru din lemn la dimensiunile dorite.

Masini de prelucrat lemnul

Acestea sunt de fapt masini-unelte de baza dintr-un atelier. Acestea sunt fie operate manual sau controlate de un computer. Pentru lucrarile la scara mica dispozitivele manuale sunt excelente, dar cele controlate de calculator sunt ideale pentru mecanizarea lucrarilor de prelucrare a lemnului la nivel industrial. Uneltele controlate de calculator au o precizie de taiere de 0.000″- 0,001″. Acestea sunt folosite pentru munca complexa care necesita un grad ridicat de precizie la taiere, si de asemenea, creste capacitatea de productie.
Atunci cand se lucreaza manual cu lemn se simt foarte tare zgomotul si vibratiile. Acest lucru este redus considerabil daca se utilizeaza masini de prelucrare a lemnului. Produsul finit este mai neted si are un aspect profesional.
Diverse tipuri de masini de prelucrare a lemnului sunt utilizate de catre mesteri pentru a produce opere de arta din lemn. Timpul necesar efectuarii unei lucrari este redus deoarece este foarte eficient sa lucrati cu lemn, iar produsul finit are o calitate si o finisare superioara. In principal acest echipament este achizitionat de fabricile care se ocupa cu sculptura, taierea si fasonarea lemnului.

Tipuri de masini de prelucrat lemnul

Diferite tipuri de masini de prelucrat lemnul sunt utilizate in ateliere si in industriile de profil, cum ar fi taierea lemnului, modelarea, finisarea, gaurirea, slefuirea etc. Este foarte importanta utilizarea tipului adecvat de unealta pentru precizie si competenta care sunt necesare pentru a respecta cerintele dorite.
Fierastraul circular sau fierastraul cu masa ofera o mai mare flexibilitate, deoarece poate fi inclinat pentru taieturi ascutite sau fine si ofera o precizie mai buna in taierea scandurilor lungi. Considerat a fi o unealta esentiala in orice atelier este frecvent utilizata pentru taierea bucatilor mari de lemn. Taieturi in unghi, drepte sau curbate pot fi efectuate folosind această unealta.
Masina de frezat utilizata impreuna cu un dispozitiv periferic, produce taieturi fine cu un aspect mult mai profesional. Lemnul este tinut cu un manson de protectie iar operatorul poate taia piesa cu precizie.
Masina de gaurit este o unealta de prelucrare a lemnului multifunctionala, care este utilizata pe scara larga pentru a da gauri exacte sau a gauri in diferite unghiuri piesa de lucru.

10-1004_1
– Un ferastrau mecanic poate taia in forme aleatorii sau neregulate piesa din lemn. Folosind aceasta unealta se pot crea modele artistice. Jucarii, sculpturi sau elemente de decor din lemn, sunt lucruri in care este necesara folosirea aceastei masini-unelte.
– Ferastraul banda este compact si poate fi usor de manevrat chiar si in atelierele aglomerate.

Mașini de prelucrat lemnul

Cele mai multe masini de prelucrat lemnul ofera competenta la locul de munca, reducand pierderile si ajuta la realizarea celor mai exacte taieri, la fasonare si in alte procese de prelucrare a lemnului intr-un timp mult mai scurt.
Prin urmare, masinile de prelucrare a lemnului sunt o solutie eficienta pentru modelarea lemnului, acestea facand munca mai usoara si mai rapida. Industriile care se ocupa cu prelucrarea lemnului, cum ar fi mobila, cheresteaua, jucariile din lemn etc. utilizeaza aceste tehnici avansate pentru a creste productivitatea, si pentru a imbunatati calitatea produselor finale.

Strung – masuri de siguranta

Strung – masuri de siguranta
Strungul este singurul utilaj din atelier în care materialul prelucrat se deplaseză iar unealta așchietoare este tinută de catre operator. Prin urmare, acesta are propriile sale masuri de siguranta, contra riscurilor care sunt mereu prezente in atelier.Tinand cont de cateva reguli de baza privind siguranta prelucrarii lemnului folosind un strung, operarea cu această unealta va fi mai sigura.
Strung
Cele mai importante reguli care stau la baza sigurantei prelucrarii lemnului cu un strung, sunt impartite in trei categorii principale: protectie impotriva agațarii de strung; protectie pentru ochi, fată si corp; si protectia sistemului respirator. Desigur, exista nenumarate alte consideratii operationale, dar momentan ne vom rezuma doar la acestea trei.

Protectia impotriva agatarii de rotorul strungului

Desi este posibil sa va incurcati si in alte utilaje, pericolul este mult mai ridicat in manevrarea unui strung. Mainile, corpul si hainile sunt mai aproape de centrul strungului, iar neregularitatea lemnului in sine, are o tendita mai mare de a agata ceva lung. In momentul in care hainele, parul sau bijuteriile se incurca in jurul lemnului, apar leziuni grave instantaneu.

  • Imbracamintea trebuie sa fie stransa pe corp fara a fi incomoda
  • In timp ce imbracamintea stransa pe corp cu mansete este acceptata, mansetele scurte elimina orice posibilitate de a avea bratul infasurat in jurul lemnului care se invarte.
  • Parul lung este foarte usor agatat de lemnul care se invarte asa ca trebuie sa fie legat la spate intr-o coada de cal sau coc.
  • Bijuteriile ar trebui eliminate complet. Ceasurile de mana si inelele sunt mai putin periculoase, dar scotandu-le eliminam orice problema.

Protectia ochilor, a fetei si a corpului
Protectia ochilor este intotdeauna o necesitate, iar, in functie de operatiunea de taiere, strungul poate arunca operatorului in fata aschii de lemn cu o forta considerabila. Din aceasta cauza, nu este suficient sa purtam doar ochelari de protectie. O masca de protectie ofera protectie dubla fata de ochelarii de protectie, eliminand improscarea in fata cu aschii.
Forta centrifuga dezvoltata atunci cand lemnul se invarte la mare viteza este enorma, iar acest lucru poate duce la craparea in intregime a lemnului. Oamenii au fost grav raniti si chiar ucisi in astfel de situatii. Din acest motiv, o simpla protectie pentru fata nu este de ajuns. Masca de protectie ar trebui sa fie dintr-un material tare si sa se aseze bine pe fata astfel incat sa nu fie usor de deplasat.
Elimiati astfel de probleme folosind doar lemn de calitate
Folositi incaltaminte speciala si de calitate. Manusile largi pot fi agatate cu usurinta de strung, dar o imbracaminte stransa pe corp folosind manusi fara degete reduce substantial riscul de a fi agatat de strung.

Protectia auzului este o necesitate ca la orice alt utilaj masina.  Urechile trebuie protejate folosind dopuri speciale.

Protectie respiratorie
Protectia sistemului respirator in atelierul pentru prelucrarea lemnului este de o mare importanta. La operatiunile cu strungul lemnul se deplaseaza tinzand sa se curbeze, ceea ce face foarte dificila operatiunea de control a prafului care provine din rotirea sau slefuirea lemnului.

Masura cea mai eficienta este de a controla praful cu un sistem de  control al prafului de mare volum. Chiar daca detineti un sistem  eficient de control al prafului este o necesitate sa folositi o masca  pentru filtrarea prafului atunci cand operati cu un strung.

Acestea sunt cele mai importante masuri de siguranta care trebuie  sa le aveti in vedere atunci cand manevrati un strung.

 

Pastrati-va degetele! Reguli pentru siguranta lucrului cu circularele cu masa

Circularele cu masa sunt indiscutabil cele mai periculoase unelte dintr-un atelier, dar pot fi folosite in perfecta siguranta daca stiti sa le utilizati.

table-saw

Reguli pentru siguranța lucrului cu circularele cu masă

1. Reguli de bun simt:

  • Păstrați părul lung legat la spate, fara haine largi sau bijuterii.
  • Purtați întotdeauna ochelari de protecție.
  • Nu lucrați atunci când sunteți obosit sau sub influenta alcoolului / drogurilor (inclusiv medicamente pe baza prescriptiei medicale). Este ușor să faceti greșeli dacă sunteți obosit. Lucrati la altceva pentru o vreme, luati o pauză, beti cafea. Doar nu lucrati cu circularul cu masă.                                                                                                         Fiți atenti unde sunt mâinile dumneavoastra în orice moment. (Am o regulă generală de (păstrare) a degetului mare – mainile nu vor fi niciodata in zona de insertie. Singura dată când mâna mea trece aproape de lamă este dacă circularul este deconectat.)

2.Taiati bucati mici cu un fierastrau
Nu taiati bucati mici fara un fierastrau bun. Folositi o mitra cu protectie panza si o clema pentru a tine piesa la care lucrati. Trebuie să aveți o bună aderență pe lemn atunci când acesta trece prin lama. Piesele mici sunt mai greu de controlat. Cel mai bine este sa taiati piesele mici cu un fierastrau-banda, cu un fierastrau cu panza mica si subtire sau cu un fierastrau de mana.

3.Folositi accesorii pentru impingerea materialului spre taiere

push-sticks
Folositi un accesoriu pentru impingerea materialului spre taiere. Am cateva accesorii de impingere a materialului spre taiere pe care le folosesc in diferite circumstante. Am unele de diferite grosimi si forme.

feather-board

Deasemenea folosesc un accesoriu tip pieptane. Accesoriul ma ajuta in doua moduri: mentine placa lipita de masa de lucru si totodata nu lasa placa sa vina spre mine in momentul taierii. Aveti grija sa tineti accesoriul in fata lamei de taiere. Nu impingeti lemnul contra lamei de taiere.
small-rip

using-push-stick

4.Pastrati zona de lucru curata
Acest lucru suna evident, dar este ușor de ignorat.

good-and-bad-work-space1

Fierastraul dumneavoastra arata vreodata ca cel din stanga fotografiei? Aceasta s-ar putea transforma intr-un dezastru, pentru ca ceva ar putea sa cada pe lama de taiere, iar placile din stanga ar putea lovi placa la care se lucreaza, chiar dacă nimic altceva, nu va distrage atentia. In fotografia din dreapta, suprafata de lucru este curata.

5. Niciodata nu taiati folosind doar mainile
Va suna cunoscut, nu? Cu toate acestea, ati vrea să încercați! Nu o faceti! Tot timpul tineti lemnul apasat pe masa de lucru.

6.Folositi tipul de lemn corespunzator

Lemnul trebuie sa fie bine presat pe masa de lucru si la 90 de grade pe tabla de protectie deoarece riscati ca lemnul sa sara de pe masa de lucru. Din acest motiv lemnul trebuie sa fie pregatit corespunzator. Daca masa de taiere tremura in timp ce lemnul trece prin panza de taiere, e foarte greu sa mentineti lemnul pe pozitie.
Tineti minte ca mana dumneavoastra nu se poate intrece cu o panza ce se roteste cu 3500 RPM. Tineti lemnul apasat cu putere pe masa de taiere.

7.Folositi o lama ascutita

O lama ascutita trece prin lemn mult mai usor iar asta este ceea ce va doriti. Nu incercati niciodata sa fortati lemnul in panza. Daca trebuie sa impingeti lemnul atunci opriti-va. Mentineti bucata de lemn pe pozitie iar apoi fie opriti fierastraul, fie coborati masa de taiere. Uitati-va si vedeti ce se intampla. Poate e nevoie sa taiati placa din mai multe miscari, ori poate trebuie sa gasiti complet o alta metoda de taiere.