Care sunt principalele caracteristici ale unei masini pentru frezat cu role pentru lemn?
Modelele de masini pentru frezat cu role sunt echipamente destinate prelucrarii secundare a lemnului.
Aceste masini pentru frezat fac parte din prima categorie de masini pentru frezat lemnul si au ca si caracteristica principala sistemul de masa culisanta pe role.
Aceste masini pentru frezat pot realiza fara probleme aplicatiile standard de frezare a lemnului, axul permitand doar reglarea pe inaltime (nu sunt dotate cu ax inclinabil).
Inaltimea axului poate fi ajustata cu ajutorul unei manivele pozitionate intr-o parte laterala a masinii pentru frezat cu role (de obicei, in partea dreapta) si se asigura cu o siguranta.
Pentru obtinerea de rezultate satisfacatoare si utilizarea in conditii de siguranta a modelelor de masini pentru frezat cu role se recomanda sa se selecteze saiba potrivita pentru inaltimea capatanii de freza ce trebuie utilizata.
Viteza de rotatie a axului unei masini pentru frezat cu role poate fi reglata manual (maxim trei trepte) si este cuprinsa intre 4000-8000 rpm.
Pentru ajustarea vitezei axului, in cazul modelelor de masini pentru frezat cu role se procedeaza la slabirea ghidajului pentru blocare (A) si pivotarea motorului spre ax.
Se pozitioneaza cureaua la viteza de lucru dorita si se tensioneaza cu ajutorul manerului pentru blocare (B).
Înainte de montarea frezei (A) asigurati-va ca inele de spatiere (E) sunt curate si nedeteriorate. Asigurati-va ca metoda de fixare este corecta. Capatana de freza este fixata cu surubul(C), prin inelul axului (D) si inelele de spatiere (E) pe axul de frezare.
Atunci când se monteaza capatana de freza, capacul de protectie trebuie sa fie deschis.
Se invart cele doua butoane blocare (F) pentru a deschide capacul. Dupa instalare, se inchide capacul si se strang prin blocare butoanele.
Pentru o buna functionare a modelelor de masini pentru frezat cu role, acestea trebuie sa fie racordate la instalatii de exhaustare.
Exhaustoarele folosite trebuie sa aiba o capacitate minima de exhaustare de 570 m3/ora si viteza minima de aer din conducte egala cu 20 m/s pentru particule uscate si 790 m3/ora si viteza minima de aer în conducte egala cu 28 m/s pentru particule umede.
Se recomanda utilizarea unor furtunuri flexibile de exhaustare cu diametrul de 100 mm.