Alegerea discului pentru ferastraul circular cu disc metalic

Care sunt caracteristicile ce trebuie avute in vedere pentru alegerea unui disc pentru ferastraul circula cu disc metalic?

Asa cum am argumentat intr-un articol anterior ferastraul circular cu disc metalic poate fi solutia optima pentru debitarea profilelor metalice in atelierul dumneavoastra. Un criteriu important in obtinerea de rezultate optime cu pret redus este alegerea corecta a panzei circulare.

Dupa ani de cercetare va recomandam sa utilizati numai panze de ferastrau resistente in timp, si anume panze HSS care au o calitate de top si sunt fabricate din material de baza DMO 5.

Acestea sunt supuse unui tratament termic special care garanteaza rezistenta la uzura.

Datorita structurii poroase, de ordinul milionimilor, uleiul de taiere este transferat mai rapid catre unitatea de taiere. Acest lucru inseamna o viata mai lunga inainte de ascutire si mai putine sanse de sudare la rece si garanteaza ca ferastraul circular cu disc metalic are o durata de exploatare mai indelungata.

Calitatea panzei de ferastrau este de mare importanta . Selectia corecta a acesteia depinde in mare masura si de materialul care urmeaza sa fie taiat. Selectia panzei corecte si a unghiului de inclinare este de mare importanta pentru viata panzelor de taiere.

Selectarea pasului si a formei dintilor

In cazul in care pasul este prea mic si lungimea de taiat prea mare, materialul taiat nu pot fi prins in cavitatea dintelui. Materialul se va bloca in cavitatea dintelui, astfel ca acesta este inactiv.

Acest lucru poate duce la uzarea panzei de ferastrau pana la rupere.

Un pas care este prea mare va provoca o aschiere a materialului. Pentru taierea de profile trebuie sa fie lauata in considerare o regula care afirma ca cel putin doi dinti ai panzei trebuie sa taie in acelasi timp.

POZA

Daca o smucitura scurta este simtita in timpul taierii si vedeti ca incep socurile, nu continuati. In astfel de cazuri, este aproape sigur ca pe unul sau mai multi dinti ai unitatii de taiere s-au depus parti din materialul taiat.

Acest lucru duce la faptul ca materialul sa fie usor mai gros la anumite locuri. Scoateti panza de ferastrau si indepartati materialul fuzionat cu o granulatie fina.

Selectia formei dintelui. Pe langa un pas bine selectat urmatorii factori, de asemenea, sunt de mare importanta pentru a facilita prelucrarea corecta a materialului.

In funtie de profilul care trebuie debitat se alege forma dintelui:

  • Pentru sectiuni mici in material (2 – 5 mm) se aleg discuri cu dinti fini;
  • Pentru sectiuni medii si mari (peste 5 mm) se aleg discuri cu dinti mari.

dantura A

Dantura A – fina normala

dantura AW

Dantura AW – fina cu unghi lateral

dantura B

 Dantura B – medie normala

     dantura BW

Dantura BW – medie cu unghi lateral

dantura C Dantura C – mare normala

 Alegerea corespunzatoare a panzei va garanta ca ferastraul circular cu disc metalic functioneaza in parametri optimi garantand obtinerea de rezultate precise pe o perioada indelungata de exploatare.