Despre masini pentru refulat si indreptat metal

Ce sunt modelele de masini pentru refulat si indreptat? Care sunt aplicatiile pe care le pot realiza? Sunt aceste masini utile in atelierul meu?

Modelele de masini pentru refulat si indreptat sunt echipamente utilizate pentru a prelucra prin deformare diferite piese metalice in procesul de productie.

Masini pentru refulat si indreptat

In ceea ce priveste refulareametalului, aceste masini pentru refulat si indreptat aceasta operatiune presupune prelucrarea la cald sau la rece a pieselor din metal prin batere cu ciocanul sau prin presare la unul din capete, cu scopul de a schimba, partial sau total, forma pieselor si prin care se maresc unele dimensiuni transversale ale lor.

Majoritatea modelelor de masini pentru refulat si indreptat metal de pe piata realizeaza operatiunea de refulare prin presarea pieselor.

Din punct de vedere al utilizarii, modelele de masini pentru refulat si indreptat metal se impart in doua categorii, si anume: masini pentru refulat si indreptat metal si masini combinate ciocan si masini pentru indreptat si refulat (acestea sunt dotate suplimentar cu un ciocan pneumatic).

Modelele de masini pentru refulat si indreptat dotate cu ciocane pneumatice, comparativ cu modelele neprevazute cu aceasta optiune, ofera o productivitate mai mare si permit realizarea unui numar mai mare de operatiuni.

5 bw

In ceea ce priveste operatiunea de indreptare a metalului, aceasta presupune aducerea pieselor de metal la suprafete plane, fiind opusa operatiunii de refulare.

Suplimentar, majoritatea modelelor de masini pentru refulat si indreptat pot realiza operatiuni de imbinare a metalului prin presare.

In atelierele metalice pot fi necesare deseori realizarea de operatiuni de refulare sau indreptare a metalului, ca de exemplu, atunci cand se realizeaza diferite discuri ce trebuie sa fie curbate, diferite “boluri” a caror margine trebuie sa fie indoita etc.

7 bwb

Realizarea acestor operatiuni este, daca nu imposibila fara utilizarea masinilor pentru refulat si indreptat, cel putin mult mai facila daca sunt utilizate astfel de echipamente.

Acestea pot fi utilizate fara probleme atat pentru foile metalice din otel, cat si pentru metalele/aliajele neferoase (aluminiu, cupru, bronz etc.).

Modele de masini pentru refulat si indreptat

Daca trebuie sa realizati diferite astfel de piese, o masina pentru refulat si indreptat poate fi o investitie profitabila deoarece scurteaza timpii de productie si, implicit costurile.

In demersul de alegere a unei masini pentru refulat si indreptat trebuie sa tineti cont de anumiti parametri, cum ar fi: grosimea maxima a foii metalice ce va fi prelucrata, cursa materialului si nu numai.