Dispozitive de avans pentru utilaje lemn

In industria de prelucrare a lemnului, pentru obtinerea unor randamente crescute in realizarea diferitelor operatiuni de prelucrare se utilizeaza dispozitive de avans.

Aceste mecanisme asigura avansul pieselor de prelucrat alimentand masina de prelucrare constant si oferind o ghidare perfecta a piesei.

Utilizarea de astfel de dispozitive  creste productivitatea muncii, operatorul avand posibilitatea de a realiza alte operatiuni in timp ce echipamentul prelucreaza materialul alimentat cu ajutorul avansului.

Modelele de dispozitive de avans sunt utilizate, de obicei, montate pe utilaje precum: masini de frezat, masini de rindeluit, fierastraie circulare, masini de slefuit, ferastraie cu banda, strunguri pentru lemn etc.

Totodata, utilizarea acestor echipamente poate conduce la cresterea calitatii pieselor obtinute datorita avansului constant si reglabil la viteza necesara pentru realizarea diferitelor operatiuni de prelucrare si specifica fiecarui tip de lemn.

Modelele de dispozitive de avans pot fi clasificate in: dispozitive de avans generale, dispozitive de avans curb, dispozitive de avans pentru copiator.

Dispozitive de avans generale

Categoria de dispozitive de avans generale cuprinde modelele de astfel de echipamente dotate cu trei sau patru role ce realizeaza avansul rectiliniu al piesei de prelucrat.

Acestea sunt ideale pentru a fi utilizate, in general, pe masinile de frezat.

dispozitive de avans bw

Dispozitive de avans curb

Categoria de dispozitive de avans curb cuprinde modelele ce realizeaza avansul pieselor curbe.

Acestea sunt ideale pentru a fi utilizate, in general, pe ferastraiele cu banda pentru lemn.

dispozitive de avans curb bw

Dispozitive de avans pentru copiator

Categoria de dispozitive de avans pentru copiator include modelele de astfel de dispozitive ce realizeaza avansul pieselor de prelucrat pe strungurile pentru lemn cu copiator.

dispozitive de avans pentru copiator bw

Multe echipamente de prelucrare a lemnului sunt dotate cu avansuri incorporate inca din fabricatie (masini de degrosat, masini de rindeluit pe patru fete, masini cilindrice de slefuit etc.).

Modelele de dispozitive de avans sunt dotate, in general, cu patru sau cinci role, actionate cu ajutorul unui lant de transmisie de catre un motor dotat cu invertor.

Invertorul permite posibilitatea selectarii vitezei in functie de specificul aplicatiei ce trebuie realizate.

Rolele cu care sunt dotate aceste dispozitive de avans prezinta un amortizor ce faciliteaza trecerea materielului cu diferite grosimi.

Bratul articulat al acestor dispozitive permite inclinarea lor pentru adaptarea perfecta la specificul piesei de prelucrat.

Datorita dimensiunilor lor, relativ reduse, aceste echipamente permit fixarea pe diferite utilaje pentru prelucrarea lemnului.

Pentru obtinerea unor rezultate satisfacatoare in munca si reducerea costurilor de productie prin reducerea costului muncii in majoritatea atelierelor de prelucrarea lemnului unde se poate “automatiza” o parte din aplicatii, se prefera sa se utilizeze dispozitive de avans.