Masini pentru aplicat cant – utilitate

Care este utilitatea unei masini pentru aplicat cant?

In ultimii ani s-a dezvoltat foarte mult in industria de prelucrare a lemnului ramura de productie de mobilier.

Mobilierul produs din lemn masiv necesita o perioada lunga de fabricatie si procedee costisitoare, motiv pentru care se observa o dezvoltare exponentiala a productiei de mobilier din semifabricate din lemn precum PAL (placi aglomerate din lemn), placaje sau panel.

Operatiile necesare prelucrarii semifabricatelor pentru obtinerea mobilierului sunt mai reduse ca si numar si costuri, acestea fiind livrate in placi cu dimensiuni standard si necesitand doar operatiuni de debitare, gaurire pentru cepuri, balamale, incleieri, aplicare canturi, nefiind necesara realizarea operatiunilor de rindeluire, degrosare sau finisare excesiva.

Deoarece in urma debitarii acestor semifabricate marginile nu sunt foarte compacte, pentru finalizarea pieselor de mobilier se utilizeaza metoda aplicarii de canturi.

Imediat dupa calitatea semifabricatului, viata si aspectul mobilierului sunt direct influentate de cantul aplicat.

Canturile utilizate, de obicei, sunt cele de melamina (o banda din hartie care se aplica cu un feon special sau cu fierul de calcat), PVC (banda din material plastic carese aplica pe marginea PAL-ului prin presare, si este fixat intr-o bordura facuta in prealabil) ABS (un material plastic care se aplica cu ajutorul unor masini pentru aplicat cant la temperaturi foarte ridicate).

Cantul tip melamina asigura cea mai slaba protectie impotriva umezelii (fiind in fond o banda de hartie).

Cantul de tip PVC este susceptibil a nu fi ineficient in protectia mobilierului in mediile cu aburi si umezeala, aburii patrunzand printre cant si marginea colii de PAL. Totadata acesta nu se imbina perfect in unghiurile de 90o.

Cantul tip ABS este cel mai des utilizat de producatoriid e mobilier datorita avantajelor pe care le ofera, desi este scump, se zgarie greu, este rezistent in timp si ofera o protectie buna impotriva umezelii.

Datorita largii utilizari a cantului ABS este foarte util sa cunoastem modelele de masini pentru aplicat cant ce se pot utiliza pentru realizarea mobilierului c acest tip de cant.

Masini pentru aplicat cant

Categoria de masini pentru aplicat cant este impartita in masini mobile pentru aplicat cant si masini stationare pentru aplicat cant.

Modelele de masini mobile pentru aplicat cant sunt echipamente dotate cu un motor electric si un rezervor pentru adeziv. Motorul determina incalzirea si topirea adezivului care este ulterior aplicat pe cantul ce trebui lipit.

Aceste masini pentru aplicat cant prezinta numeroase avantaje: sunt mici, mobile (pot fi utilizate cu succes pentru realizarea de lucrari de reconditionare mobilier), nu necesita o intretinere costisitoare si sunt solutia ideala pentru atelierele mici si mijlocii.

Masini pentru aplicat cant - masini mobile pentru aplicat cant bw

Modelele de masini stationare pentru aplicat cant sunt echipamente cu dimensiuni de gabarit mare. Acestea sunt utilizate cu succes pentru aplicarea cantului in atelierele mari si fabrici de mobila.

Aceste masini pentru aplicat cant pot fi dotate cu un numar mare de accesorii, precum: discuri prefrezare, avans mecanic, role polisare, freze curatare surplus etc.

Masini pentru aplicat cant - masini statice pentru aplicat cant bw

Daca doriti sa achizitionati astfel de masini pentru aplicat cant este foarte important sa luati in calcul specificul activitatii, volumul de lucru, precum si dimensiunile cantului pe care intentionati sa-l utilizati.