Ferastraiele circulare sunt echipamente construite pentru debitarea lemnului si derivatele sale, placi aglomerate, scanduri, furnir, etc. Aceste utilaje sunt destinate prelucrarii rapide si precise cu taieturi drepte, fiind masini-unelte usor de utilizat atunci cand se tine cont de cateva reguli elementare.
Tehnici pentru debitarea corecta a lemnului:
– elementul de protectie trebuie sa fie mobil pentru a nu deranja in timpul debitarii.
– setati adancimea de taiere inainte de a incepe debitarea.
– cutitul divizor va impiedica linia taieturii sa se stranga in timpul debitarii. Acesta trebuie sa fie curat si bine aliniat pe lama.
– cand piesa din lemn este bine pozitionata, asezati varful ferastraului pe marginea lemnului si porniti-l incepand sa inaintati cu ferastraul.
– se recomanda utilizarea ferastraului circular cu ambele maini, tinut bine de cele doua manere ale sale, cu talpa asezata orizontal pe suprafata de taiat.
– pentru o debitare precisa urmati traseul de taiere cu crestatura practicata pe talpa.
– pentru efectuarea unei taieri de lungime scurta, paralela cu marginea materialului, utilizati ghidajul de taiere paralela.
– obtinerea unei debitari drepte se realizeaza fixand o rigla si folosind-o drept ghidaj pentru talpa ferastraului.
– dupa ce s-a terminat debitarea nu opriti echipamentul de la intrerupator decat dupa ce lama a iesit din material, cand protectia a acoperit lama.
– ajustati inclinatia talpii pentru executarea unei taieturi oblice. Surubul trebuie strans bine pentru a nu se desface in timpul debitarii.
– aceste echipamente permit si efectuarea de incizii, prin realizarea unor taieturi paralele suprapuse, adancimea de taiere trebuie ajustata in functie de adancimea crestaturii.
– pentru inlocuirea lamei, trebuie sa folositi cheia de service, blocand dintii lamei pe o bucata de lemn.
Extinderea pietei de profil a dus cu timpul la cresterea productiei de ferastraie pentru lemn, aceste echipamente avand mai multe functii si fiind prevazute cu mai multe accesorii.