Ferastraiele panglica orizontale

Aceste echipamente actioneaza pe orizontala, panglica taind, de regula, cu ramura inferioara. La debitarea bustenilor, se fixeaza acestia pe un carucior, apoi acestia se deplaseaza printre cei doi montanti ai batiului. Suprafata de debitare al panzei se fixeaza prin coborarea simultana a axelor celor doi volanti de infasurare a panglicii, printr-un dispozitiv asemanator celui de la gaterele orizontale.
Ferastraiele panglica orizontale sunt unelte stabile, cu volanti de infasurare cu diametre de 1200-1400 mm, fiind folosite la debitarea bustenilor de 1000 – 1500 mm diametru, cu lungimi cuprinse intre 5000 – 6000 mm.

ferastraiele panglica orizontale
Procesul de debitare cu aceste echipamente este identic celui de la gaterul orizontal. Procesul este insa mai rapid, datorita vitezei de debitare a dintilor, astfel si productivitatea este mai mare.
Aceste utilaje asigura debitari precise, avand o larga arie de utilizare si o productivitate ridicata. La taierea bustenilor grosi este necesar separarea scandurii debitate printr-o pana de despicare, pentru ca piesa de cherestea sa nu puna presiune pe panza. La modelele noi, dispozitivele de fixare si de miscare a busteanului sunt actionate hidraulic sau electric.
Atunci cand se doreste schimbarea directiei de deplasare a caruciorului cu busteanul, rama, cu rotile care poarta panglica, se ridica automat de pe suprafata debitata pentru ca panza sa nu atinga lemnul la cursa de inapoiere a caruciorului.
O imbunatatire adusa acestor echipamente este dotarea lor cu mecanisme pentru spintecare. Aceste utilaje pot fi utilizate cu succes la spintecarea scandurilor subtiri, a dulapilor cu defecte si a prismelor.
Ferastraiele panglica orizontale se pot utiliza si in fabricile de furnire decorative.