Masina electrica de indoit tevi. Utilizare

Masina electrica de indoit tevi este un utilaj ce realizează operațiunie de indoire a țevilor prin utilizarea unui motor electric. Acest tip de echipament este utilizat în operațiunea de îndoire a țevilor având un segment de îndoire dotat cu role, un inel și un papuc de glisare. Masina electrica de indoit tevi este un echipament de dimensiuni mari ceea ce asigură îndoirea țevilor din diverse materiale, de diametre și dimensiuni diferite. Utilizarea acestui tip de mașină-unealtă este tot mai răspândită în industriile de prelucrarea metalelor, în atelierele de fabricare a mobilierului dar și în amenajări și construcții unde este folosită în special funcția de îndoire în unghi.

masina electrica pentru indoit tevi Bernardo BM 60 A
masina electrica de indoit tevi

Operațiunea de îndoirea a țevilor cu perete subțire prin utilizarea papucului de glisare la masina electrica de indoit tevi

Această operațiune se pretează pentru a  îndoi cuprul dur și țevile subțiri (grosime max. 1,5mm)

indoirea tevilor subtiri la masina electrica pentru indoit tevi
operatiune de indoire la masina electrica de indoit tevi

Pentru început rotiți axul „E” în sensul invers acelor de ceasornic până la capătul cursei și pozitionati segmentul de îndoire, conform dimensiunii dorite pe axul „E” după care plasați sabotul în falca „D” și introduceți pinul H. În tot acest timp asigurați-vă că „O” de pe matriță corespunde „O”-ului de pe ax.

operatiunea de indoire la masina electrica de indoit tevi
cinematica la masina electrica de indoit tevi

Pentru a începe operațiune pe masina electrica de indoit tevi apăsați levierul „C” înainte în direcția sau săgeata indicate și aduceți papucul de glisare mai aproape de segmentul de îndoire, rotind culisa „B, lăsând un spațiu pentru introducerea țevii. După ce poziționați țeava conform ilustrației, introduceți inelul de blocare „L” în țeavă și în știftul segmentului de îndoire. Pentru a avea rezultate bune de îndoire, mișcați papucul de glisare înainte pe țeavă, pentru a elimina orice joc între segmentul de îndoire, țeavă și papuc și selectați unghiul de îndoire dorit, utilizând inelul cu indicatorul „F”, situat pe unghiul gradat al scalei de îndoire. După efectuarea operațiunilor de mai sus apăsați simultan cele 2 butoane de start „A” până la sfârșitul ciclului de îndoire. Ținând apăsate cele 2 butoane timp de câteva secunde, mașina va reveni în mod automat la poziția sa de pornire. După efectuarea operațiunii deblocați țeava îndoită și apoi eliberați papucul de glisare în poziția de pornire,utilizând levierul „C” și îndepărtați țeava și aduceți segmentul de îndoire în poziția sa de pornire, rotindu-l manual în sensul invers acelor de ceasornic.

Operațiunea de îndoire a țevilor cu perete gros prin utilizarea segmentul de ghidare pentru două role masina electrica de indoit tevi

indoirea tevilor groase la masina electrica pentru indoit tevi
operatiunea de indoire a tevilor groase la masina electrica de indoit tevi

Această operațiune se pretează pentru îndoirea țevilor hidraulice sau a conductelor de gaz și a țevilor cu o grosime min. de 2 mm. Pentru început plasați rolele (E) în corpul segmentului special de ghidare (D) și fixați-le prin știfturile (F) pentru a fi înșurubate cu 2 șuruburi (C). Plasați segmentul complet de ghidare în orificiul suportului papucului de glisare (A) și fixați-l cu știftul (B) iar în momentul în care  segmentul special de ghidare pentru două role este pregătit pentru utilizare, aduceți-l aproape de țeavă fără a aplica presiune ceea ce pregătește mașina pentru operațiunile de îndoire.