Masini de gaurit si frezat – generalitati

Ce pot face cu masini de gaurit si frezat?

Doua din operatiunile de prelucrare prin aschiere a metalului sunt operatiunea de gaurire si cea de frezare. Pentru realizarea acestora pot fi utilizate cu succes modelele de masini de gaurit si frezat.

Numim masini de gaurit si frezat masinile de prelucrare a metalului prin aschiere care pot realiza operatiuni de gaurire, filetare, fatetare, frezare, alezare etc.

In categoria acestor masini de gaurit si frezat sunt cuprinse: masini de gaurit si frezat, masini de frezat multifunctionale, masini de frezat universale, masini de frezat verticale, masini de frezat cu batiu.

In categoria de masini de gaurit si frezat sunt incluse modelele de masini de gaurit care sunt dotate standard cu accesorii ce permit si realizarea de frezari.

Aceste masini permit realizarea unui numar ridicat de aplicatii cu costuri reduse fiind ideale pentru utilizarea in atelierele mici si mijlocii de prelucrare a metalului.

masina-de-gaurit-si-frezat bw

Modelele de masini de frezat multifunctionale sunt echipamente dotate cu sisteme de masa mobila si cap de actionare inclinabil ce permit realizarea unui numar mare de functii de frezare.

Datorita multitudinii de operatiuni ce pot fi executate cu aceste masini, utilizarea lor in atelierele de dimensiuni medii este esentiala.

masina-de-frezat-multifunctionala bw

In categoria asa-numita masini de frezat universale sunt cuprinse modelele de masini de gaurit si frezat care, datorita complezitatii constructiei (avansuri pe mai multe axe, posibilitate inclinare, rotire cap de frezare, numar de accesorii optionale foarte mare etc.), au o utilizare universala, fiind capabile sa realizeze aproape orice tip de frezare.

Universalitatea operatiunilor de frezare ce pot fi realizate cu ajutorul acestor echipamente recomanda modelele de masini de frezat universale pentru atelierele de intretinere si reparatii sau firmele mici si medii.

masina-de-frezat-universala bw

Sunt numite masini de frezat verticale modelele care sunt dotate prin constructia lor cu cap de actionare pe verticala si au de asemenea sisteme de masa de fixare verticala. Aceste echipamente pot realiza diferite aplicatii de frezare.

Datorita specificitatii operatiunilor pe care le realizeaza, aceste modele sunt recomandate pentru a fi utilizate de catre companiile specializate in prelucrarea metalului.

masina-de-frezat bw

Modelele de masini de frezat cu batiu sunt masini de gaurit si frezat a caror masa ruleaza pe un batiu cu canale in coada de randunica. Aceste masini pot fi utilizate pentru realizarea unor aplicatii de frezare extrem de complexe.

Complexitatea operatiunilor pe care le realizeaza recomanda aceste masini pentru firmele specializate in prelucrarea metalului si, in unele cazuri, in atelierele de reparatii.

masina-de-frezat-cu-batiu bw

Capacitatile de productie ale acestor masini de gaurit si frezat le recomanda atat pentru realizarea de lucrari mici cat si pentru operatiuni industriale.