Ferastraie pentru metal – utilizare

Cum aleg modelul potrivit din multitudinea de ferastraie pentru metal?

Ca in orice alt domeniu, in industria de prelucrare a metalului, sunt realizate uzual operatiuni de debitare. Pentru taierea diferitelor profile si tevi sunt utilizate, in general, ferastraie pentru metal.

Modelele de ferastraie pentru metal sunt echipamente dotate cu panza tip banda sau discuri circulare ce pot debita diferite profile si tevi.

Acestea sunt dotate cu sisteme de fixare a profilelor de tipul menghinelor ce asigura fixarea corespunzatoare a pieselor de debitat si utilizarea in conditii de siguranta.

Pentru a prelungi durata de viata a consumabilelor majoritatea modelelor sunt dotate cu sisteme de racire (pompe ce asigura circulatia emulsiilor de racire).

In categoria ferastraielor pentru metal se intalnesc: ferastraie sabie, ferastraie circulare manuale, ferastraie circulare de debitat, ferastraie de debitat si retezat cu disc, ferastraie mobile cu banda metalica, ferastraie cu banda metalica, ferastraie orizontale cu banda metalica, ferastraie cu banda bimetalica, ferastraie semi-automate cu banda bimetalica, ferastraie semi-automate cu banda metalica, ferastraie complet automate cu banda metalica, ferastraie verticale cu banda metalica, ferastraie circulare cu disc metalic, grupuri sudura pentru ferastraie.

Modelele de ferastraie sabie sunt ferastraie pentru metal manuale dotate cu o panza tip sabie ideale pentru debitarea diferitelor profile.

Dimensiunile reduse de gabarit fac aceste modele ideale pentru utilizarea in santierele de constructii pentru a debita diferite profile fixate.

ferastraie sabie

Modelele de ferastraie circulare manuale sunt ferastraie pentru metal de dimensiuni mici dotate cu panze circulare.

Acestea pot fi utilizate pentru diferite aplicatii de debitare a profilelor si tevilor deja fixate ce necesita cateva retusuri.

ferastraie circulare manuale

Modelele de ferastraie circulare de debitat sunt ferastraie pentru metal dotate cu disc circular si masa pentru debitarea profilelor la unghi.

Dimensiunile de gabarit reduse fac ca aceste modele sa fie ideale pentru aplicatii mobile fiind usor de trasnportat si utilizat.

ferastraie circulare de debitat

Modelele de ferastraie circulare de debitat si retezat cu disc sunt ferastraie pentru metal dotate cu disc metalic.

Datorita dimensiunilor reduse de gabarit si mesei cu care sunt dotate standard acestea sunt recomandate pentru debitarea si retezarea diferitelor profile metalice.

ferastraie circulare de debitat si retezat cu disc

Modelele de ferastraie mobile cu banda metalica sunt ferastraie pentru metal dotate cu panza tip banda ideale pentru aplicatii mobile de debitare a profilelor si tevilor.

Panzele banda cu care sunt dotate aceste modele au structura metalica.

ferastraie mobile cu banda metalica

Modelele de ferastraie cu banda metalica sunt ferastraie pentru metal dotate cu panza cu structura mono-metalica.

Aceste modele sunt, de obicei, utilizate in atelierele mici si mijlocii deoarece ofera un raport foarte bun cost-performante.

ferastraie cu banda metalica

Modelele de ferastraie orizontale cu banda metalica sunt ferastraie pentru metal cu brat orizontal si banda cu structura mono-metalica.

Aceste modele sunt ideale pentru utilizarea in atelierele de prelucrari metalice, pentru debitari la unghi fiind necesara reglarea menghinei la unghiul de debitare dorit.

ferastraie orizontale cu banda metalica

Modelele de ferastraie cu banda bimetalica sunt ferastraie pentru metal asemanatoare celor din categoria anterioara dotate cu panza bimetalica.

Panzele bimetalice sunt recomandate in general pentru aplicatii de debitare a otelurilor foarte dure, ca de exemplu inox, precum si pentru metalele moi, ca de exemplu aluminiu.

ferastraie cu banda bimetalica

Modelele de ferastraie semi-automate cu banda bimetalica sunt ferastraie pentru metal ce reduc semnificativ timpii de productie. Acestea sunt dotate cu panze bimetalice pentru debitare.

Functia semi-automata include, de obicei, actionarea hidraulica a menghinei, coborarea hidraulica controlata a bratului si ridicarea acestuia dupa finalizarea debitarii.

ferastraie semi-automate cu banda bimetalica

Modelele de ferastraie semi-automate cu banda metalica sunt ferastraie pentru metal ce reduc semnificativ timpii de productie. Acestea sunt dotate cu panze mono-metalice pentru debitare.

Functia semi-automata include, de obicei, actionarea hidraulica a menghinei, coborarea hidraulica controlata a bratului, ridicarea acestuia dupa finalizarea debitarii, precum si blocarea automata a panzei in cazul ruperii acesteia.

ferastraie semi-automate cu banda metalica

Modelele de ferastraie complet automate cu banda metalica sunt ferastraie pentru metal complet automate.

Acestea pot realiza operatiuni de debitare cu interventii minime ale operatorului cu precizie ridicata.

Ferastraiele complet automate sunt ideale pentru realizarea operatiunilor de debitare de serie crescand productivitatea si reducand costurile de productie.

ferastraie complet automate cu banda metalica

Modelele de ferastraie verticale cu banda metalica sunt ferastraie pentru metal a caror banda metalica asigura, spre deosebire de celelalte modele, taierea prin rularea pe verticala.

Aceste modele sunt ideale pentru debitarea pe lungime a diferitelor tevi si profile.

ferastraie verticale cu banda metalica

Modelele de ferastraie circulare cu disc metalic sunt ferastraie pentru metal dotate cu disc circular.

Acestea pot fi utilizate pentru debitarea diferitelor profile si tevi si, pentru realizarea anumitor aplicatii, pot fi mai economice si mai productive decat modelele cu banda, asa cum am argumentat intr-un articol anterior.

ferastraie circulare cu disc metalic

In ceea ce priveste modelele de grupuri sudura pentru ferastraie, acestea sunt special construite pentru sudarea panzelor banda cu care sunt dotate modelele de ferastraie pentru metal.

grupuri sudura pentru ferastraie

In categoria numita ferastraie pentru metal pot fi intalnite numeroase tipuri de ferastraie. Nici unul din tipurile enumerate mai sus nu sunt mai bune decat altele, diferenta trebuind sa fie facuta in functie de aplicatia ce trebuie realizata.

Din acest motiv, daca doriti sa achizitionati un ferastrau pentru metal, trebuie mai intai sa analizati ce aplicatii doriti sa realizati cu precadere si care vor fi costurile exploatarii pentru variantele de ferastraie pentru metal care realizeaza aceste aplicatii.