Masini pentru slefuit metal –generalitati

Pentru diferite aplicatii de slefuire a metalului, in industria de prelucrare sunt utilizate masini pentru slefuit metal.

Aceste masini sunt dotate cu benzi abrazive, perii de sarma, perii de polisat, cutite de sanfrenat si debavurat, discuri abrazive etc. cu ajutorul carora realizeaza aplicatiile pentru care sunt construite.

Pentru alegerea unei masini pentru slefuit metal potrivite aplicatiei si bugetului disponibil este recomandat sa cunoasteti operatiunile ce pot fi realizate cu aceste echipamente.

In categoria modelelor de masini pentru slefuit metal se regasesc: masini pentru satinat, masini pentru slefuit tevi, masini pentru debavurat si sanfrenat, masini pentru slefuit cutite de gravat, masini pentru ascutit burghie, masini pentru tesit, masini pentru slefuit combinate, polizoare, masini de slefuit in mediu umed si uscat, masini de slefuit cu banda, masini universale pentru slefuit, masini de rectificat rotund, masini de rectificat plan etc.

Modelele de masini pentru satinat sunt masini pentru slefuit metal ce pot realiza operatiuni de slefuire, polizare si structurare a pieselor metalice.

Acestea sunt foarte utile pentru prelucrarea pieselor din metale neferoase, aluminiu, plastic si otel inoxidabil (inox).

masini pentru satinat bw

In ceea ce priveste modelele de masini pentru slefuit tevi, acestea sunt masini pentru slefuit metal dotate cu banda abraziva a caror constructie le permite rularea benzii intre tamburi (2 sau 3) si asigura o zona in care banda abraziva poate lua forma tevii ce trebuie slefuite.

Utilizarea facila si utilitatea acestor modele le recomanda pentru utilizarea in atelierele de constructii metalice.

masini pentru slefuit tevi bw

In categoria de masini pentru debavurat si sanfrenat sunt incluse masini pentru slefuit metal dotate cu freze ce pot realiza aplicatii de debavurare si sanfrenare.

In urma realizarii diferitelor operatiuni de prelucrare a pieselor metalice, marginile acestora pot ramane cu bavuri.

In cazul in care acestea trebuie sa urmeze o alta operatiune de prelucrare bavurile trebuie sa fie indepartate cu ajutorul unei masini pentru slefuit metal.

In cazul in care piesele metalice trebuie sa fie imbinate la diferite unghiuri, se recomanda sanfrenarea lor pentru a asigura o fixare mai precisa.

masini pentru debavurat si sanfrenat bw

Referitor la modelele de masini de slefuit cutite de gravat, acestea sunt masini pentru slefuit metal dotate cu disc abraziv si diferite sisteme de fixare si pot realiza operatiuni de ascutire a diferitelor tipuri de cutite, printre care cutite de strung, diferite tipuri de freze etc.

masini de slefuit cutite de gravat bw

In categoria numita masini pentru ascutit burghie sunt incluse modelele de masini pentru slefuit metal dotate cu disc abraziv si/sau diamantat pentru ascutirea burghielor.

Aceste masini sunt dotate cu sisteme de bucse de fixare care garanteaza operarea in conditii de siguranta si ascutirea cu precizie, precum si sisteme de reglare a unghiului de ascutire.

In multe din atelierele de prelucrari metalice este mai economic sa ai o astfel de masina decat sa achizitionezi consumabile noi de fiecare data cand burghiul s-a tocit.

masini pentru ascutit burghie bw

Masini pentru slefuit metal, masinile pentru tesit sunt dotat cu freze ce asigura tesirea marginilor pieselor metalice la diferite unghiuri.

Aceste echipamente sunt extrem de folositoare in atelierele de constructii metalice unde precizia este foarte importanta.

masini pentru tesit bw

Modelele de masini pentru slefuit combinate sunt masini pentru slefuit metal dotate cu o piatra abraziva si o banda abraziva sau perie de sarma.

Aceste masini sunt des intalnite in atelierele mici si mijlocii deoarece permit numeroase posibilitati de slefuire cu costuri reduse.

masini pentru slefuit combinate bw

Polizoarele sunt masini pentru slefuit metal nelipsite din nici un atelier de prelucrari metalice.

Acestea sunt dotate, de obicei, cu doua discuri abrazive si asigura o arie larga de aplicatii de slefuire cu costuri reduse.

polizoare bw

Modelel de masini de slefuit in mediu umed si uscat sunt echipamente utilizate pentru diferite aplicatii de ascutire.

In cazul anumitor piese metalice, slefuirea in mediu umed poate fi mult mai eficienta decat cea uscata.

masini de slefuit in mediu umed si uscat bw

Modelele de masini de slefuit cu banda sunt masini pentru slefuit metal dotate cu masa de slefuire pe care ruleaza o banda abraziva.

Aceste echipamente sunt utilizate preponderent pentru slefuirea pieselor de dimensiuni mari.

masini de slefuit cu banda bw

Modelele de masini universale pentru slefuit sunt masini pentru slefuit metal care sunt dotate cu numeroase accesorii standard.

Aceste echipamente sunt ideale pentru realizarea operatiunilor de ascutire a sculelor taietoare precum: cutite de rindeluit, panze circulare, burghie, freze pentru lemn si metal etc.

masini de slefuit universale bw

In categoria de masini de rectificat rotund sunt incluse modelele de masini pentru slefuit metal care asigura rectificare cu precizie a formelor curbe.

Aceste masini sunt echipamente specifice si sunt utilizate, de obicei, in atelierele de dimensiuni mari pentru prelucrarea metalelor.

masini de slefuit curb bw

Similar cu modelele de masini pentru slefuit metal anterioare, modelele de masini de rectificat plan sunt echipamente de precizie ce pot realiza diferite operatiuni de rectificare a suprafetelor plane.

masini de rectificat plan bw

De obicei, pentru realizarea unei anumite operatiuni de slefuire pot fi utilizate mai multe tipuri de masini pentru slefuit metal.

Din aceasta cauza, atunci cand doriti sa achizitionati astfel de echipamente trebuie sa verificati care dintre modelele de masini pentru slefuit metal raspunde cel mai bine necesitatilor de utilizare.