Dispozitive de crestat tevi – utilizare

Care este utilitatea unor dispozitive de crestat tevi?

Pentru a realiza o crestatura perfecta intr-o teava, cea mai simpla varianta este sa se utilizeze dispozitive de crestat tevi sau guri de lup, cum mai sunt numite de meseriasii din bransa.

Merita investitia in dispozitive de crestat tevi sau se pot utiliza si alte echipamente cu costuri mai mici?

dispozitiv 1 bw

In cazul in care se doreste sa se cresteze un numar redus de tevi este posibil ca investitia sa nu fie profirabila, desi pe piata de profil sunt disponibile astfel de dispozitive pentru crestat tevi la preturi foarte mici.

Utilizarea unor dispozitive de crestat tevi, chiar si pentru un numar redus de crestaturi reduce semnificativ timpii de productie si, implicit, costul.

Multi dintre producatorii de astfel de dispoizitive de crestat tevi realizeaza masini care executa lucrari impecabile de crestare daca echipamentul este plasat corect.

Plasarea corespunzatoare este critica si face diferenta intre calitate imbinarii, crestaturile realizate necorespunzator necesitand operatiuni suplimentare la sudare sau chiar refacarerea lor.

dispozitiv bw

Realizarea unei crestaturi gresite este costisitoare atat in timp, cat si in bani. Din acest motiv este recomandat sa se utilizeze dispozitive de crestat corespunzatoare pentru diametrul tevilor ce trebuie sa fie crestate.

Operatiunea de crestare a tevii incepe cu asezarea acesteia cu orificiul in partea superioara. Se asigura teava astfel incat sa poata fi usor masurata si marcata pentru pozitia de decupare.

Operatorul trebuie sa se pozitioneze astfel incat sa poata vizualiza ambele tevi dintr-o perspectiva in unghi drept astfel incat sa se poata marca cu precizie si teava centrala (ce urmeaza a fi crestata) si punctul de intersectie.

Cu cat marcajul este mai corect si mai precis, cu atat crestatura va fi mai exacta. Se recomanda marcarea punctuluid e intersectie pe latura mare a unghiului.

dispozitiv 2

Dupa realizarea crestaturii cu ajutorul dispozitivului de crestat tevi, acestea pot fi imbinate si sudate.

Pentru realizarea imbinarilor tevilor este recomandata utilizarea de dispozitive de crestat tevi deoarece acestea vor creste productivitatea muncii si precizia executiei cu costuri reduse.