Despre masini de gaurit si frezat

Ce trebuie sa facem pentru o buna exploatare a modelelor de masini de gaurit si frezat?

In industria de prelucrare a metalului doua operatiuni esentiale sunt cele de gaurire si frezare. Pentru realizarea acestor operatiuni pot fi utilizate masini de gaurit, masini de frezat sau masini de gaurit si frezat.

Pe piata de profil la nivel mondial exista numerosi producatori care ofera astfel de masini, de la cele mai simple modele pana la cele mai avansate (cu comanda CNC).

In general, modelele de masini de gaurit si frezat sunt preferate fata de cele care ofera doar posibilitate de gaurire sau frezare, mai ales in atelierele mici si medii, unde fluxul de productie nu necesita realizarea simultana de operatiuni de gaurire si frezare.

Chiar daca pe piata se regasesc multe modele de astfel de masini de gaurit si frezat, de cele mai multe ori, anomaliile in functionare sunt aceleasi, indiferent de echipament.

gaurire metal

Pentru a asigura o viata indelungata si functionarea in parametri optimi, trebuie sa intretineti aceste masini de gaurit si frezat corespunzator, si anume:

  • Pentru a mentine precizia si functionalitatea masinii este esential sa o pastrati curata si sa o gresati si lubrifiati in mod regulat. Doar prin realizarea de lucrari de mentinere periodice calitatea operarii acestor masini de gaurit si frezat va ramane neschimbata.
  • Deconectati masina de la reteaua de alimentare cu energie electrica inainte de a o curata, realiza lucrari de intretinere sau reparatii.
  • Lubrifiati toate ghidajele inainte de fiecare utilizare. Surubul conducator sau ghidajele trebuie de asemenea sa fie usor lubrifiate cu o vaselina.
  • In timpul operarii, spanul va cadea pe suprafetele ghidajelor si trebuie sa fie curatate periodic. Nu indepartati spanul cu mainile goale deoarece exista riscul de a va taia in marginile ascutite.
  • Dupa utilizarea zilnica eliminati spanul si curatati diferitele parti ale masinii aplicand ulei impotriva ruginirii.
  • Pentru a obtine acuratetea masinii aveti grija de arbore, tija, suprafata mesei de lucru si a ghidajelor si evitati deteriorarea mecanica si uzura datorata utilizarii improprii.
  • Daca se identifica avarii acestea trebuiesc remediate imediat.

frezare metal

Pentru a veni in ajutorul operatorilor acestor masini de gaurit si frezat va prezentam cateva simptome ale functionarii anormale, problemele posibile si solutiile pentru rezolvarea acestora.

 

Problema Cauze posibile Solutii
Rezultate proaste Suruburi slabite pe masa, coloanaAvansuri neutilizate neblocatePana prea slabitaScula necentrataForma scula improprie, neascutita Reajustati suruburileBlocati toate axele cu exceptia celei mobileStrangeti panaCentrati sculaReascutiti sau schimbati scula
Adancimea taierii nu este consistenta Pana se miscaSetare gresita Blocati panaVerificati ca materialul este paralel cu masa
Gaura este necentrata Burghiu neascutitBurghiu nemontat corect in mandrinaMandrina slabita din axTija nesecurizataRulment slabit sau caldTaie prea rapid Utilizati burghie ascutiteReinstalati burghiulReinstalati mandrina pe arboreStrangeti tijaStrangeti sau schimbati rulmentiiReduceti viteza
Burghiul se roteste haotic sau se opreste Avansul este prea rapid Reduceti viteza de avans
Mandrina este greu de strans si slabit Mandrina se desface greuEste span in mandrina Aplicati lubrifiantCuratati mandrina
Mandrina are joc Mandrina este slabita pe arboreTija este nestransa Curatati arborele si remontati mandrinaCuratati axul si schimbati tija
Porniti masina si nu se intampla nimic Masina este deconectata de la reteaua de alimentare cu energieConeziuni electrice slabite Conectati masina la reteaua de alimentare cu energieVerificati conexiunile electrice

 

Inainte de a se realiza lucrari de reparatie sau intretinere, masina trebuie sa fie deconectata de la sursa de alimentare cu energie electrica. Lucrarile de intretinere si reparatii trebuie sa fie realizate doar de personal autorizat.

Masina de gaurit si frezat

Retineti ca daca se realizeaza lucrari de intretinere si reparatie periodice, veti asigura o durata de viata mai lunga a acestor masini de gaurit si frezat, precum si obtinerea de rezultate optime din exploatarea lor.