Exhaustoare pentru lemn – notiuni de baza

Pentru ce sunt folosite modelele de exhaustoare? Cum aleg exhaustorul de care am nevoie?

Acestea sunt dispozitive care pot fi utilizate in multe aplicatii comerciale si casnice.

Sistemele de exhaustare (exhaustoare) sunt, de obicei, dezvoltate pentru utilizarea in atelierele pentru prelucrarea lemnului, precum: gatere, ateliere mici si mari ce au ca activitate productia de mobilier din lemn.

Modelele mai mici de exhaustoare sunt utilizate de amatorii entuziasti in prelucrarea lemnului pentru a aduna rezidurile ce apar in urma exersarii hobby-ului.

Exhaustoare colaj

Exista diferente semnificative intre structura modelelelor de exhaustoare pentru uz comercial si a celor pentru utilizarea casnica. Pe piata de profil exista in acest moment trei tipuri de exhaustoare, si anume: exhaustoare cu o singura faza, exhaustoare cu doua faze si exhaustoare cu doua stagii tip ciclon.

In cazul masinilor exhaustoare cu o singura faza, praful si rumegusul sunt aspirate cu ajutorul paletei ventilatorului si aruncate in sacul inferior (sac colector) in vreme ce sacul superior retine particulele fine si filtreaza aerul lasandu-l sa iasa inapoi in atelier.

Exhaustoare cu o faza

In ceea ce priveste masinile exhaustoare cu doua faze, motorul si ventilatorul sunt asezate pe o tija cu fata in jos, iar un sac filtrant este pozitionat intr-o parte pentru a colecta particulele fine.

Exhaustoare cu doua faze

Daca discutam despre exhaustoare cu doua faze tip ciclon, motorul si ventilatorul sunt asezate pe o tija (teava) cu forma conica (ciclonul) care conectata la un dispozitiv in partea inferioara.

Rumegusul si alte resturi mari intra in ciclon si aruncate in partea inferioara fara a ajunge la palete (ventilator).

Cu cat este mai lunga camera ciclonului cu atat aceste exhaustoare sunt mai eficiente in separarea particulelor de dimensiuni mari. Aerul este filtrat fie cu ajutorul unui filtru interior, fie prin intermediul unor saci filtranti pozitionati intr-o parte a masinii.

Modelele de exhaustoare ciclon cu cartus interior ocupa cea mai mica suprafata la montare.

Exhaustoare cu doua faze ciclon

Sacii superiori, filtranti, trebuie scuturati periodic pentru a indeparta de pe ei praful foarte fin, indiferent de tipurile de exhaustoare utilizate.

Pentru utilizarea casnica, de obicei, se utilizeaza exhaustoare cu o singura faza si o singura coloana de filtrare, iar versiunile comerciale de exhaustoare sunt, de obicei, cu doua faze.

Intr-un mediu de lucru, masinile exhaustoare functioneaza in tandem cu alte echipamente pentru a reduce numarul particulelor de praf inhalate de operatori, precum si pentru a asigura curatenia in atelier.

In multe ateliere pentru prelucrarea lemnului operatorii sunt obligati sa poarte masti de protectie, iar suplimentar, pot exista sisteme de filtrare a aerului conectate la sistemul de aerisire. Cu ajutorul acestor trei masuri se poate lucra in spatii relativ mici fara a exista riscul afectarii sistemului respirator al operatorilor.

Preturile pentru masinile exhaustoare poate varia in functie de puterea motorului, puterea de filtrare, capacitatea sacilor colectori.

Pe piata de profil exista numeroase variante de exhaustoare astfel incat este posibila alegerea unui sistem de exhaustare cu caracteristicile (puterea motorului, capacitate de filtrare, capacitatea container / saci colectori) necesare realizarii oricarui tip de aplicatie.

In speranta ca aceste informatii va sunt de folos pentru a intelege cum functioneaza aceste exhaustoare vom reveni intr-un articol ulterior cu informatii si date privitor la dimensionarea corecta a necesarului de exhaustare pentru fiecare masina din atelierul dumneavoastra.