Masini combinate universale utilitate

Care este utilitatea unei masini combinate universale?

Aceste masini combinate universale pentru prelucrarea lemnului sunt echipamente puternice care indeplinesc functii multiple de prelucrare a lemnului.

Aceste masini pot realiza functiile mai multor masini individuale fiind ideale pentru atelierele mici sau spatiile restranse.

Pe piata de profil exista numerosi producatori de masini combinate universale iar pentru diferite modele pot fi achizitionate accesorii suplimentare pentru a extinde functionalitatea acestora.

Tamplarii pot achizitiona astfel de masini la preturi mult mai mici decat daca ar cumpara cate o masina pentru fiecare operatiune.

MUT

Aceste masini combinate universale pot realiza operatiuni de rindeluire, degrosare, frezare, debitare etc.

Daca s-ar utiliza cate un echipament pentru fiecare operatiune enumerata atunci spatiul ocupat in atelier ar fi foarte mare, ceea ce poate fi o problema in cazul atelierelor mici unde spatiul este limitat.

Combinarea functiilor in cazul acestor masini combinate universale poate salva spatiu in atelier astfel incat tamplarul sa aiba mai mult spatiu disponibil pentru activitatile sale.

De asemenea, tamplarul poate utiliza o masina masiva care sa permita realizarea pieselor de dimensiuni mari decat sa utilizeze mai multe masini de dimensiuni reduse si care nu ofera acelasi randament in cazul pieselor mari.

In cazul acestor masini combinate universale, meseriasii in prelucrarea lemnului pot selecta cateva functii si pot efectua orice ajustari necesare operatiuniilor ce trebuie realizate.

Unele modele de masini combinate universale pot fi dotate cu accesorii, precum dispozitive de mortezare, in functie de model si producator.

Calitatea acestor echipamente poate varia. Uneori modelele de masini combinate universale sunt inferioare calitativ decat masinile independente, dar in alte cazuri, meseriasii in prelucrarea lemnului pot achizitiona masini combinate universale mai bune decat si-ar permite daca ar cumpara masini independente.

Ideal este ca inainte de a lua decizia de a achizitiona masini combinate universale sa testati o astfel de masina intr-un atelier. Acest lucru poate fi benefic iar, splimentar, ar trebuie sa tineti cont de recomandarile altor tamplari si diferentele dintre modele.

Cei care nu sunt convinsi de utilitatea unei masini combinate universale ar trebui sa discute cu alti membri ai comunitatii meseriasilor in prelucrarea lemnului referitor la experienta lor in ceea ce priveste sistemul combinat.

Fiecare meserias in prelucrarea lemnului are stilul sau de lucru si abordari diferite in realizarea anumitor operatiuni, unii gasind aceste masini combinate universale foarte utile; altii prefera masinile individuale.

Masini combinate universale

La fel ca alte echipamente de prelucrare a lemnului, modelele de masini combinate universale necesita realizarea de lucrari de intretinere periodice pentru mentinerea performantelor.

Aceste lucrari pot include schimbarea panzelor indoite sau neascutite, ascutirea cutitelor de abticht, lubrifierea pieselor de transmisie, curatarea periodica a masinii.

Inspectiile periodice pot de asemenea sa identifice eventuale fire arse si alte potentiale probleme ce pot fi remediate din timp.

Respectarea masurilor de siguranta precum utilizarea ochelarilor de protectie si a manusilor sunt, de asemenea, foarte importante in utilizarea unor masini combinate universale.