Abrict in prelucrarea lemnului

Avem nevoie de abrict in prelucrarea lemnului?

Modelele de masini pentru rindeluire si grosime de tip abrict sunt echipamente cu putere ridicata destinate sa produca panouri cu aceeasi grosime si suprafata perfect plana.

Acestea sunt masini cu masa, de obicei statice, montate de podea, dotate cu un mecanism de rindeluire a lemnului plat si ajustabil sau cu masa.

abrict

Masina de rindeluire si grosime de tip abrict are in structura ei patru elemente de baza, si anume: masa ajustabila pe inaltime, un bloc taietor perfect perpendicular pe masa, un set de role de avans pentru alimentare la degrosare si un set de role de avans de evacuare la degrosare.

In cazul acestor masini pentru rindeluire si grosime de tip abrict se realizeaza, de obicei, mai intai operatiunea de rindeluire pentru a se obtine o suprafata perfect plana.

Operatiunea de rindeluire

Blocul taietor este pozitionat sub masa de rindeluire perfect perpendicular pe aceasta. Masa de alimentare la rindeluire poate fi ajustata pentru diferite grosimi de preluare pe tura iar masa de evacuare este fixa.

Pe masura ce piesa de prelucrat trece peste blocul taietor blocul taietor acesta taie o anumita cantitate de material pe intreaga latime a piesei de prelucrat. In cazul in care este necesar (suprafata piesei nu este perfect plana) se recomanda repetarea operatiunii.

abrict

 

Operatiunea de degrosare

Pentru realizarea degrosarii, piesa de prelucrat se aseaza pe masa pentru degrosare cu partea plana (rindeluita) pe masa.

Atunci cand se degroseaza se utilizeaza avansul masinii, lemnul fiind trecut automat pe sub blocul taietor.

Daca este necesar operatiunea se repeta pana cand piesa de prelucrat este perfect plata si are aceeasi grosime pe toata suprafata ei.

abrict - role de avans

Blocul taietor este pozitionat deasupra mesei pentru degrosare perfect perpendicular pe aceasta.

Masa pentru degrosare poate fi reglata pentru variate grosimi ale piesei finale.

Cele doua seturi de role de avans (unul pentru alimentare, altul pentru evacuare) cu care sunt dotata aceasta masina pentru rindeluire si grosime (abrict) asigura trecerea piesei pe masa de degrosare pe sub blocul taietor.

Pe masura ce piesa de prelucrat trece pe sub blocul taietor, acesta taie o anumita cantitate de material pe intreaga latime a panoului de prelucrat.

Datorita planeitatii mesei de degrosare, orientarii perpendiculare a blocului taitor si a presiunii acestuia pe piesa de prelucrat, piesa este mentinuta plata pe masura ce este degrosata.

Odata ce este degrosata pe una din parti, piesa de prelucrat poate fi introdusa din nou si degrosata pe partea opusa, daca este necesar. Acest proces va asigura aceeasi grosime intregii piese de prelucrat.

abrict

De ce am nevoie de o masina pentru rindeluire sau o masina pentru rindeluire si grosime de tip abrict si nu pot realiza operatiunile necesare doar cu masina de degrosat?

Masina de rindeluit, abrict si cele pentru degrosat realizeaza aplicatii diferite. Cu o masina de degrosat simpla nu puteti indrepta perfect partile foarte deformate ale piesei de prelucrat.

Din acest motiv aceste masini pentru rindeluire si grosime, de tip abrict de grosime reprezinta solutia ideala pentru astfel de aplicatii sau puteti opta pentru varianta cu masini separate (masina de rindeluit si masina de degrosat) dar cu costuri mai ridicate si spatiu ocupat mai mare in atelier.

Piesele din lemn sunt adesea imperfecte si sunt curbate sau putin deformate, chiar daca lemnul este uscat in atelierul dumneavoastra. Pentru a putea fi utilizat pentru realizarea diferitelor proiecte acesta trebuie sa fie perfect drept.

In cazul in care aveti un echipament ce realizeaza doar operatiunea de degrosare sunt necesare multiple treceri pana sa obtineti o suprafata perfect plana sau trebuie sa slefuiti manual piesa de prelucrat.

In cazul in care echipamentul dumneavoastra poate realiza si operatiunea de rindeluire si treceti piesa de prelucrat, curbura si deformarile vor fi eliminate iar materialul va putea fi usor degrosat la inaltimea dorita.

Tamplarii realizeaza frecvent lucrari ce necesita obtinerea diferitelor piese din lemn cu suprafete perfect plane si aceeasi grosime.

In acest caz, utilizarea unei masini pentru rindeluire si grosime, abrict cu grosime, este solutia ideala. Aceste masini sunt dotate cu cate un bloc taietor cilindric pe care sunt fixate doua sau mai multe cutite dispuse longitudinal.

abrict

Masina de rindeluire si grosime ofera cele mai bune rezultate daca piesa de prelucrat este relativ plata si uniforma inainte de a incepe sa fie prelucrata. In acest caz, se pot obtine rezultate foarte bune printr-o singura trecere.

Daca suprafetele piesei de prelucrat sunt foarte deformate atunci vor fi necesare treceri multiple ale materialului la rindeluire pentru uniformizarea suprafetei.

Daca nu se procedeaza astfel si se trece piesa doar prin operatiunea de degrosare, aceasta va fi presata de blocul taietor de-a lungul mesei si va avea aceeasi deformare.

Operarea modelelor de masini pentru rindeluire si grosime de tip abrict poate fi periculoasa daca sunt utilizate incorect, operatorii trebuie sa respecte normele standard de siguranta a muncii si sa utilizeze manusi, ochelari de protectie si casti pentru urechi in permanenta.

Speram ca informatiile prezentate v-au fost de folos in intelegerea necesitatii unei masini pentru rindeluire si grosime in atelierul dumneavoastra.