Masini pentru frezat / freze – consideratii generale

In cazul in care lucrati intr-un atelier pentru prelucrarea lemnului, cu siguranta utilizati masini pentru frezat (freze). Aceste echipamente sunt utilizate pentru a realiza diferite profile pe piesele din lemn cu ajutorul unor capete de freza sau freze deget.

Categoria numita masini pentru frezat include: masini pentru frezat cu role, masini pentru frezat cu masa de formatizat, masini pentru frezat cu masa, masini pentru frezat cu ax inclinabil.

Modelele de masini pentru frezat cu role sunt dotate cu sisteme de masa mobila cu cursa foarte scurta si culisare pe role. Acestea au masa pe role pozitionata foarte aproape de capaculd e protectie al frezei avand posibilitatea blocarii acesteia. Aceste freze sunt utilizate, de obicei pentru realizarea de lucrari mici de frezare a lemnului ce nu necesita operatiuni foarte complicate.

masini pentru frezat cu role

Modelele de masini pentru frezat cu masa de formatizat sunt dotate standard sau optional cu sisteme de masa mobila pentru formatizare cu culisare pe rulmenti. Aceste mese mobile  au in dotarea sisteme de mitre (paralele) care permit realizarea de frezari la ungiuri in plan orizontal. Aceste masini pentru frezat sunt recomandate pentru lucrari mai complexe de frezare fiind potrivite atat pentru prelucrarea pieselor de dimensiuni mari, cat si a celor de dimensiuni reduse datorita sistemelor de fixare cu care sunt dotate.

masini pentru frezat cu masa de formatizat

Modelele de masini pentru frezat cu masa sunt dotate cu mese fixe de dimensiuni mari ce permit frezarea pieselor foarte grele. Unele modele sunt dotate cu o masa culisanta cu cursa scurta pentru frezarea pieselor de dimensiuni mici.

masini pentru frezat cu masa

Modelele de masini pentru frezat cu ax inclinabil sunt dotate cu ax ce poate fi inclinat la diferite unghiuri (in partea din spatele si / sau fata a masinii). Aceste freze sunt ideale pentru realizarea unor aplicatii complicate de frezare.

masini pentru frezat cu ax inclinabil

Pe piata de profil, producatorii incearca sa combine avantajele prezentate de aceste tipuri de masini pentru frezat lemn, astfel incat se pot gasi modele care sa fie dotate cu masa de formatizat si ax inclinabil sau masa si ax inclinabil.

Unele modele mai pot prezenta o facilitate de tipul unui ax interschimbabil ce permite fixarea frezelor deget.

ax interschimbabil

Indiferent de tipurile de masini pentru frezat utilizate, foarte important in realizarea cu precizie a operatiunii de frezare o reprezinta turatia axului. Majoritatea modelelor de pe piata sunt dotate acum cu sisteme ce permit ajustarea vitezei, chiar si cele mai mici modele avand cel putin doua trepte de turatie.

Speram ca informatiile prezentate va sunt utile pentru a va introduce in cunoasterea tipurilor de masini pentru frezat si a caracteristicilor importante ale acesteia.