Ferastraie pentru lemn – aspecte generale

In orice atelier de tamplarie trebuie realizate operatiuni de debitare a pieselor din lemn. Utilizarea modelelor de ferastraie pentru lemn potrivite pentru fiecare aplicatie garanteaza precizia si finalitatea operatiei.

Fiecare meserias in prelucrarea lemnului este familiarizat cu cel putin cateva tipuri de ferastraie pentru lemn. Categoria acestor ferastraie pentru lemn este insa foarte ampla si include: ferastraie circulare, ferastraie pentru decupat (traforaj), ferastraie pendulare, ferastraie circulare cu masa, ferastraie circulare de formatizat, ferastraie circulare pentru santiere, ferastraie circulare universale etc.

Modelele de ferastraie circulare din categoria acestor ferastraie pentru lemn sunt dotate cu panze circulare cu dinti metalici rigizi de-a lungul circumferintei lor. Taierea se realizeaza prin presarea panzei circulare rotative pe piesa de debitat si sunt utilizate, de obicei, pentru debitarea in linie dreapta a bustenilor sau altor piese din lemn. Aceste ferastraie pentru lemn sunt tinute cu mana si ghidate manual pe piesa de prelucrat.

Ferastraie circulare

Modelele de ferastraie pentru decupat (traforaj) din categoria modelelor de ferastraie pentru lemn sunt dotate cu panze tip sabie foarte subtiri si inguste. Taierea se realizeaza prin impingerea piesei de debitat contra benzii taietoare. Aceste ferastraie pentru lemn sunt utilizate pentru decuparea diferitelor forme din piesele de lemn.

Ferastraie pentru decupat (traforaj)

Modelele de ferastraie pendulare din categoria modelelor de ferastraie pentru lemn sunt dotate cu panze circulare si sint utilizate pentru taierea diferitelor forme. Aceste ferastraie pentru lemn functioneaza asemenea unei pendule, grupul taietor coborand (penduland) pentru realizarea taierii si urcand pentru eliberarea piesei de prelucrat.

Ferastraie pendulare

Modelele de ferastraie circulare cu masa din categoria acestor ferastraie pentru lemn sunt dotate cu panze circulare montate pe ax sub masa echipamentului. Taierea, in cazul acestor ferastraie pentru lemn se realizeaza prin impingerea piesei de debitat pe masa echipamentului contra panzei circulare rotative. Aceste ferastraie circulare cu masa sunt utilizate pentru realizarea diferitelor operatiuni de debitare, precum si formatizarea diferitelor piese din lemn (panzele circulare sunt de obicei inclinabile si pot fi urcate sau coborate fata de nivelul mesei).

Ferastraie circulare cu masa

Modelele de ferastraie circulare de formatizat din categoria modelelor de ferastraie pentru lemn sunt dotate cu una sau doua panze circulare. In cazul in care aceste modele de ferastraie pentru lemn sunt dotate cu o a doua panza de debitare de dimensiuni mai mici, pozitionata in fata panzei principale (panza incizoare), aceste echipamente pot fi utilizate pentru formatizarea placilor din PAL si PFL. O caracteristica importanta a modelelor de ferastraie circulare de formatizat o reprezinta dotarea standard a acestora cu mese mobila cu curse foarte lungi (pentru a putea debita diferite panouri de semifabricate dintr-o singura trecere).

Ferastraie circulare de formatizat

Modelele de ferastraie circulare pentru santiere din categoria modelelor de ferastraie pentru lemn au o constructie usoara ce permite mutarea facila in permanenta a acestora. Aceste ferastraie pentru lemn sunt utilizate, de obicei, in santierele de constructii pentru realizarea bdiferitelor operatiuni de debitare.

Ferastraie circulare pentru santiere

Modelele de ferastraie circulare universale din categori acestor ferastraie pentru lemn sunt echipamente cu constructii medii si motoare puternice. Aceste ferastraie pentru lemn se pretreaza datorita constructiei lor utilizarii pentru realizarea unei game largi de debitari ce pot aparea.

Ferastraie circulare universale

Daca intentionati sa achizitionati ferastraie pentru lemn trebuie sa verificati mai intai caracteristicile acestora. Este foarte important sa alegeti modelul din categoria potrivita aplicatiei dumneavoastra.

Pe piata de profil exista acum numerosi producatori de ferastraie pentru lemn ce dezvolta aceste masini in trend cu evolutia tehnologica, astfel incat aceste ferastraie pentru lemn sunt tot mai versatile si au tot mai multe accesorii si functii care usureaza munca tamplarului.