Masini pentru gaurit lemnul

Care este aria de utilizare a unei masini pentru gaurit lemnul?

Modelele de masini pentru gaurit lemnul se impart in doua categorii: masini cu gaurire pe verticala si masini cu gaurire pe orizontala (cunoscute si sub denumirea de masini pentru mortezat).

Modelele de masini pentru gaurit cu actionare pe orizontala sunt echipamente dotate cu sisteme de masa mobila ce permit realizarea atat a operatiunilor de gaurire, cat si a cleor de mortezare.

Masini pentru gaurit lemnul

Sistemele de masa mobila ale acestor masini pentru gaurit sunt foarte complexe permitand culisarea pe axele X si Y, precum si reglarea inaltimii pe axa Z.

Unele modele de astfel de masini pentru gaurit sunt dotate cu capuri de gaurire inclinabile la unghi permitand realizarea operatiunilor complexe de gaurire a pieselor din lemn.

Deoarece aceste modele de masini pot fi dotate cu burghie de gaurire, nu cu burghie cu dalta ca in cazul masinilor verticale, realizarea mortezelor cu ajutorul lor presupune realizarea urmatorilor pasi:

  • Se masoara si se marcheaza cu un creion de tamplarie limitele mortezei.
  • Se introduce burghiul de gaurit in piesa de prelucrat prin avansul piesei perpendicular pe burgiu, realizandu-se astfel o gaura cu diametrul identic cu diametrul burghiului utilizat.
  • Se actioneaza masa mobila pentru gaurirea graduala in laterala si adancime a piesei de prelucrat.
  • Se slefuieste morteza, daca este cazul.

Masini pentru gaurit lemnul - mortezare

In cazul utilizarii unor astfel de masini de gaurit pentru realizarea mortezelor, mortezele obtinute vor avea colturile rotunjite.

Utilizarea modelelor de masini pentru gaurit pentru lemn cu actionare pe orizontala este destul de raspundita, aceste masini oferind posibilitatea prelucrarii pieselor mari cu ajutorul unor mese extensibile.

Totodata, productivitatea ridicata si posibilitatea realizarii a numeroase operatiuni de gaurire si mortezare recomanda aceste modele pentru a fi utilizate in atelierele de tamplarie.

Unele modele de astfel de masini pentru gaurit lemnul permit inclusiv reglarea capului masinii pentru gaurirea pe verticala largind astfel aria de utilizare a masinii.

Totodata, posibilitatea unora dintre modele de a regla sensul de gaurire (prin schimbarea sensului de rotatie a motorului) garanteaza eficacitatea si costul redus in exploatare, permitand utilizarea unei game largi de scule taietoare (burghie).

Analizand avantajele prezentate de utilizarea unei astfel de masini pentru gaurit cu costurile aferente achizitiei si exploatarii, putem afirma ca modelele de masini pentru gaurit lemnul din aceasta categorie ofera cele mai multe avantaje utilizatorului decat orice alt model de masina pentru gaurit lemnul.