Masini pentru mortezat lemnul – utilitate

In industria de prelucrare a lemnului, foarte utilizate sunt modelele de masini pentru mortezat.

Acestea sunt similare preselor de gaurit si sunt utilizate pentru a realiza gauri rectangulare sau patrate in lemn.

Modelele de masini pentru mortezat sunt masini specializate pentru taierea formelor patrate si rectangulare in lemn.

Acestea sunt actionate, in general, de motoare electrice si realizeaza mortezare prin coborarea sculelor taietoare ale acestor masini pentru mortezat pe piesa de prelucrat fixata pe o suprafata de lucru, asemenea unei prese.

Unii tamplari prefera chiar sa nu cumpere masini pentru mortezat si utilizeaza diferite accesorii pe presa de perforat pentru realizarea mortezelor.

Diferenta dintre aceste masini pentru mortezat si presele de perforta este ca in cazul utilizarii unei masini pentru mortezat dedicate marginile gaurilor sunt patrate, in vreme ce utilizarea preselor pentru aceasta operatie nu conduce la obtinerea acestora.

Din acest motiv, modelele de masini pentru mortezat sunt folosite, de obicei, pentru realizarea de gauri patrate cu margini drepte in piesa de prelucrat.

masina de gaurit cu talpa magnetica Bernardo

Marginile drepte si colturile patrate ale taierii ce caracterizeaza aceste masini pentru mortezat sunt obtinute prin combinarea a doua scule taietoare, si anume a unui burghiu si a unei dalti patrate foarte ascutite.

Aceste masini foarte versatile au devenit foarte populare in atelierele de prelucrare a lemnului datorita utilitatii de care sau dovada.

Atunci cand sunt utilizate corespunzator, aceste masini pentru mortezat realizeaza gauri de precizie. Burghiul pozitionat in centrul daltii inlatura lemnul, in vreme ce dalta taie marginile.

Cu aceste forme de baza veti invata rapid sa utilizati aceste masini pentru mortezat la adevarata lor valoare.

4

Modelele de masini pentru mortezat orizontale functioneaza pe acelasi principiu, exceptand faptul ca marginile taierii sunt aliniate orizontal.

Aceste masini pentru mortezat orizontale sunt utilizate, de obicei, pentru taierea mortezelor in piese de dimensiuni mari si de asemenea pentru taierea mortezelor de imbinare. Modelele de masini pentru mortezat cu lant sunt masini de dimensiuni mari ce utilizeaza un lant taietor, asemanator ferastraielor panglica, pentru a realiza morteze in piese de lucru de dimensiuni mari, in special pentru construirea cadrelor din busteni.

Masinile de mortezat caneluri realizeaza frezari precum orificiile pentru balamale, placi de fixare si alte insertii functionale si decorative in usi si ferestre.

Aceste masini pentru mortezat realizeaza morteze suficient de adanci pentru a creea imbinari. Aceste imbinari sunt realizate prin taierea unei morteze intr-una din piese si frezarea capatului celeilalte pentru a intra perfect in morteza.

Imbinarea astfel realizata este asigurata prin utilizarea de adezivi si fixarea intr-o menghina pana se intaresc adezivii. Exista numeroase tipuri de morteze si tipuri de imbinari ce pot fi realizate cu aceste masini pentru mortezat asupra carora vom insista intr-un articol ulterior.

Masini pentru mortezat

Aceste masini pentru mortezat sunt limitate in utilizare de catre utilizatorii amatori, fiind foarte rar intalnite in atelierele acestora.

Un tamplar amator va taia, de obicei morteza cu ajutorul unui burghiu si a ueni masini de gaurit, iar colturile cu o dalta clasica.

Aceste morteze sunt, de regula, de aceeasi calitate ca si cele obtinute cu ajutorul unor masini pentru mortezat, dar dureaza mult mai mult pana cand sunt realizate.

In schimb, pentru profesionistii in prelucrarea lemnului pentru care timpul inseamna bani, aceste masini pentru mortezat sunt esentiale si nu lipsesc din ateliere.