Operatiunea de ascutire a lamei ferastraului banda

Ferastraiele cu banda sunt echipamente foarte utilizate la prelucrarea lemnului, in operatiunile de taierea lemnului. Pentru un proces de debitare eficient, ferastraiele cu banda trebuie sa fie prevazute cu o lama ascutita.
Operatiunea de ascutire a lamei ferastraului cu banda:
Un lucru de mentionat inainte de a incepe: aceasta abordare se face pentru lame panglica din otel nealiat si pentru lamele bimetalice. Nu utilizati aceasta metoda pentru lamele din carbura sau aliaj dur, pentru care dintii lamei sunt prea greu de ascutit.
Instrumentele de care aveti nevoie pentru procesul de ascutire:
– banda adeziva
– instrument de slefuit
– un instrument ascutit cu o suprafață plană, cum ar fi o piatra de slefuit

ascutire

Pentru a avea o lama cu taiere eficienta si neteda este necesar sa va asigurati ca varfurile dintilor sunt in acelasi plan. In acest scop, vom incepe ascutirea din partea din spate a dintilor. In acest fel, daca este prea mult metal indepartat, nu va fi afectata geometria partii frontale a dintelui prea mult.

DSCF1313

Inainte de a incepe, asigurati-va ca ferastraul banda este deconectat, astfel incat acesta sa nu fie pornit accidental in timpul ascutirii lamei. Marcati lama banzic cu banda adeziva cum se vede in fotografia de mai sus, sau utilizati un marcator pentru a face un semn pe lama. Daca nu aveti nimic la indemana pentru a marca lama, poti sa te uiti mereu la panglica.
Apoi alege un instrument de slefuit potrivit operatiunii de slefuire. Rotiti instrumentul, si atingeti usor partea din spate a varfului dintelui. Incercati sa eliminati cea mai mica cantitate de metal posibila. Operatiunea trebuie sa se desfasoare la viteza redusa pentru a va ajuta sa mentineti controlul.
Odata ce ati facut acest lucru, treceti la dintele urmator si repetati acest proces. Cand ajungeti la locul marcat cu banda adeziva, veti sti ca ati efectuat operatiunea la fiecare dinte.

DSCF1315
Apoi se ia instrumentul de ascutire (piatra de slefuit) si va fi asezat astfel incat sa se confrunte cu lama benzii. Deplasati instrumentul de ascutire incet spre lama pana cand acesta atinge partea din fata a dintelui. Deplasati scurt si rapid de la dintii de sus pana la partea inferioara a lamei, deplasand instrumentul prin ghidaje.

DSCF1317

Daca unii dinti ating instrumentul de ascutit, dar altii nu, acest lucru arata ca dintii ferastraului banda nu sunt aliniati. Daca se intampla acest lucru, operatiunea cu acest echipament nu va fi eficienta.
Ca și în prima parte, rotiți roata de sus până când vedeți bandă albastră in dreptul instrumentului de ascutit. Când ați terminat, veți avea o lamă ascuțită.