Operatiunea de indoire a tevilor – masinile de indoit tevi

Masinile de indoit tevile sunt folosite la operatiunea de indoire a tevilor, fiind un proces mai dificil decat indoirea tablei, din cauza aparitiei deformarilor peretilor tevilor.
Pentru a evita deformarea tevilor se vor utiliza procedee, dintre care cel mai simplu este umplerea tevii cu nisip, plumb, apa inghetata etc.
Dupa ce s-a efectuat umplerea tevii, se va infunda cu doua dopuri din lemn.
Parcurgand aceste etape in operatiunea de indoire excludem riscul deformarii tevilor.
Procesul de indoire se poate face la rece, pentru ca dimensiunile tevii sunt mici, sau la cald (creindu-se o incalzire locala) cand dimensiunile tevii sunt mari.
Operatiunea de indoire a tevilor fara ca acestea sa fie umplute se realizeaza cu echipamente speciale de indoit.
Pe piata de profil exista mai multe tipuri de masini de indoit tevi, cum ar fi: masinile de indoit tevi cu role si masinile de indoit tevi cu patina.
Pentru a realiza operatiunea de indoire a tevilor cu succes trebuie sa alegeti masina de indoit corespunzatoare, cu un raport bun calitate-pret.
Masinile pentru indoit tevi sunt utilaje prevazute cu motor electric si/sau piston hidraulic care efectueaza procesul de indoire a tevilor metalice la diferite unghiuri.

masinile de indoit

Masinile de indoit tevi sunt construite dupa principiul tragerii pe calapod si mentinerea controlului asupra ovalitatii cu dorn de calibrare. Utilitatea masinilor de indoit tevi este indoirea la rece a tevilor si a conductelor in diferite domenii de productie sau mententanta in: industria petrochimica, constructia de automobile, constructii, industria mobilei etc. Aceste echipamente permit indoirea la rece a tevilor pentru: trasnformatoare si schimbatoare de caldura, esapamente, garduri de protectie si mobilier metalic, conductele hidraulice in limita parametrilor tehnico-constructivi.